Cum a ajuns absolventul de Stiinte Politice administrator de retea?
Am realizat aceste editii mai ales pentru ca cei de-acasa sa vada cine sunt si ce merite deosebite au cei care reprezinta Romania in Statele Unite ale Americii. Dar si pentru ca, asa cum are nevoie de antreprenori si de oameni de afaceri de succes, Romania are nevoie de o noua generatie de diplomati, analisti politici, consilieri in politica, specialisti in comunicare politica si, nu in cele din urma, de politicieni.
De pe bancile facultatilor de studii politice din Bucuresti au iesit numeroase promotii de specialisti in stiinte politice din '90 incoace. Generatii neindoctrinate (cel putin asa ar trebui sa fie), capabile nu numai sa "recite" din Nietzsche, Klausewitz, Sun Tzu si altii, ci si sa inteleaga politica externa a Romaniei a secolului XXI, sa cunoasca adevarata personalitate si interesele din spatele mastilor celor mai mari lideri ai lumii, sa conceapa si sa analizeze modele electorale, scenarii de campanie si strategii politice moderne pentru viata politica romaneasca.
Din miile de absolventi, cateva sute au mers mai departe si au terminat si un masterat in acelasi domeniu. Alti cativa au continuat cu doctoratul. Pe prea putini totusi ii gasim in slujbe de consilieri, asistenti universitari sau cercetatori in cadrul diverselor centre de specialitate. Si mai putini au apucat-o pe drumul spinos al diplomatiei, nu pentru ca nu este o cariera frumoasa, ci pentru ca iti trebuie foarte multa rabdare ca sa-i urci scara ierarhica. Trecerea de la un grad diplomatic la altul poate dura si cinci ani, iar tinerii profesionisti de astazi vor sa culeaga roadele succesului lor foarte repede.
Cei mai in varsta dintre acesti absolventi au intre 30 si 40 de ani. Anda Filip si Daniela Gitman sunt doua exemple ale reusitei in diplomatie. Cristi Preda, decanul Facultatii de Stiinte Politice din Bucuresti, actual Secretar de Stat responsabil cu Francofonia, si Filon Morar exemplifica succesul in latura academica a studiilor politice. Vladimir Tismaneanu a obtinut recunoastere internationala ca analist politic.
Si totusi, care sunt optiunile de cariera ale absolventilor de Stiinte Politice?
Desi nu sta scris in programa de prezentare a facultatii si nici nu i se comunica in discursul de deschidere al noului an universitar, un absolvent de Stiinte Politice are, dupa absolvire, mai multe variante de cariera care sa-l mentina pe linia de spe-cializare:
- sa se inscrie la masterat sau doctorat si sa dedice inca doi-trei ani studiului academic, efort care va presupune alte cateva mii de ore de biblioteca, proiecte de cercetare, mii de pagini de citit si de scris, si exclude sansa unui job full-time;
- sa aplice pentru o slujba ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe; pe site-ul ministerului puteti verifica periodic oportunitatile de angajare in corpul sau diplomatic;
- sa se alature unui partid politic sau unei institutii publice in calitate de consilier;
- sa se alature echipei didactice a institutiei pe care a absolvit-o ca asistent universitar sau cercetator intr-un proiect, varianta pe care o vor prefera cei cu adevarat pasionati de cercetare in domeniul politic;
- sa gaseasca o slujba in cadrul unui institut de analiza, prognoza si statistica electorala sau intr-un institut de sondare a opiniei publice, unde cunostintele sale sunt macar o buna baza teoretica; alegeri vor fi mereu, asa ca, din patru in patru ani, toata atentia va fi pe ei;
- sa abordeze o cariera in media, fie in redactia de stiri a unei televiziuni sau a unui post de radio, fie in presa scrisa (cotidian sau revista de specialitate), cu statutul de reporter/redactor politic incepator. Dar ce te faci daca absolventul nostru nu e telegenic, n-are "voce" sau talent la scrisul "pe scurt", el fiind invatat sa dedice unei idei cel putin 100 de pagini tiparite la un rand jumatate cu Arial 12 si nenumarate note de subsol?
- sa devina consultantul de imagine al unui politician; Daniel Barbu, fostul decan al Facultatii de Stiinte Politice, a fost consilierul lui Petre Roman la ultimele alegeri.
Nu sugerez sa facem un recensamant, dar ar fi interesant ca fiecare clasa de absolventi ai acestor institute de studii politice sa se reuneasca din cinci in cinci ani, iar fostii studenti sa faca schimb de carti de vizita intre ei. Poate ca am fi usor surprinsi sa-i gasim lucrand in diverse pozitii administrative in cadrul companiilor private sub aceeasi umbrela cu colegii lor de la ASE, acestia din urma fiind acum sefii lor – manageri sau oameni de afaceri de succes. A cui este vina pentru licentiatul in Stiinte Politice ajuns administrator de retea la o multinationala?
Pe toti aceia care intalnesc un absolvent de stiinte politice ramas doar cu amintirea studentiei si cu visul de a ajunge presedinte intr-o buna zi ar trebui sa-i incerce aceeasi tristete ca atunci cand afla ca soferul de taxi care-i duce la o intalnire a terminat de fapt Medicina.
Invit pe aceasta cale absolventii de Stiinte Politice din tara sa-mi scrie pe adresa [email protected] si sa-mi spuna ce cariera au ales dupa absolvire.
Corespondenta din New York, de la Dana Tudose-Costache, realizator TV