Cu infractiuni de genul „M-a dezbracat cu privirea”, riscam sa devenim „triste metabolisme umblatoare”
Discutia s-a axat mai mult pe subiectul hartuirii sexuale, acest tip de mobbing fiind supus in cea mai mica masura subiectivitatii umane. Sau nu? Doru Costea ne-a povestit un caz in care un vames german a fost nevoit sa plateasca o amenda de 6.000 de euro pentru ca "a dezbracat cu privirea" o turista. Ceea ce a fost considerat hartuire sexuala. Avocatul Costea numeste acest gen de cazuri "fundamentalisme ale democratiei" si se teme ca, daca acceptam ca "dezbracatul cu privirea" sa devina o infractiune, riscam sa ajungem niste "triste metabolisme umblatoare"
Adrian Bujenita: Este recunoscuta hartuirea la serviciu ca fiind o infractiune? De cand?
Doru Costea: Din anul 2002, hartuirea este incriminata ca infractiune distincta in Codul Penal, in art. 203, indice 1, articol introdus prin legea nr. 61/2003 de modificare a Codului Penal, astfel:
"Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere, in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda".
A. B.: Ce legi actioneaza in Romania in privinta mobbing-ului?
D. C.: Conform Legii nr. 202 din 19 aprilie 2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, republicata, Art. 4, lit. c) si d), prin hartuire se intelege orice comportament nedorit, avand legatura cu faptul ca o persoana este de un sex sau altul, care apare cu scopul sau are ca efect atingerea demnitatii persoanei si crearea unui mediu degradant, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensator, iar prin prin hartuire sexuala se intelege orice comportament nedorit – verbal, nonverbal sau fizic – de natura sexuala, care are ca scop sau ca efect atingerea demnitatii persoanei si/sau crearea unui mediu degradant, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensator;
Pentru prevenirea si eliminarea discriminarii dupa criteriul de sex, angajatorul are urmatoarele obligatii:
a) sa prevada in regulamentele de ordine interioara ale unitatilor sanctiuni disciplinare, in conditiile prevazute de lege, pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin actiuni de discriminare etc.;
b) sa asigure informarea tuturor angajatilor cu privire la interzicerea hartuirii si a hartuirii sexuale la locul de munca, inclusiv prin afisarea in locuri vizibile a prevederilor regulamentare de ordine interioara, pentru prevenirea oricarui act de discriminare dupa criteriul de sex;
c) sa informeze imediat dupa ce a fost sesizat autoritatile publice abilitate cu aplicarea si controlul aplicarii legislatiei privind egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati.
A. B.: In ce conditii se poate adresa justitiei un angajat care considera ca este persecutat la serviciu?
D. C.: Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati dupa criteriul de sex, sa formuleze sesizari catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei. In cazul in care aceasta sesizare nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului, prin mediere, persoana hartuita sexual are dreptul sa transmita sesizarea atat Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta, la sectiile specializate pentru conflicte de munca si litigii de munca ori de asigurari sau, dupa caz, la instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii faptei. Prin cererea introdusa, persoana angajata care se considera discriminata dupa criteriul de sex are dreptul sa solicite despagubiri materiale si/sau morale, precum si/sau inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii de la persoana care le-a savarsit.
A. B.: Au fost cazuri in Romania in care un angajat sa dea in judecata firma la care a lucrat sau pe fostii sai colegi pentru hartuire (inclusive sexuala)?
D. C.: Eu nu m-am ocupat niciodata de asemenea cazuri. Dar, ca o masura de incurajare in a recurge la justitie, cererile persoanelor care se considera discriminate dupa criteriul de sex, adresate instantelor judecatoresti competente, sunt scutite de taxa de timbru. In masura in care sunt indeplinite conditiile legale, persoana respectiva poate avea castig de cauza, putand obtine despagubiri.