Criteriile după care alegem un lider sunt ordonate greșit
Un sondaj recent de opinie a arătat motivele pentru care alegători sunt optimişti sau pesimişti cu privire la fiecare dintre candidaţii celor două mari partide politice americane, candidaţi aflaţi acum pe primele locuri în cursa pentru următoarele alegeri prezidenţiale – Hillary Clinton şi Jeb Bush. A reieşit, din acel sondaj de opinie, că alegătorii dau mai multă importanţă poziţiei pe care o ia fiecare lider în privinţa unor probleme-cheie (adică ceea ce spune fiecare lider, în condiţiile în care spusele lor sunt în mare parte condiţionate de afilierea lor politică), criteriu urmat de cel al capacităţii dovedite a fiecărui lider de a manifesta abilităţi de leadership (ceea ce a făcut şi ceea ce face în prezent), şi numai în al treilea rând dau importanţă calităţilor sale personale (cine este fiecare dintre ei, ca persoană, inclusiv valorile sale şi potenţialul său de a continua să crească şi să înveţe lucruri noi).
Sondajul a mai arătat că electoratul acordă mai multă importanţă experienţei pe care o are un lider şi istoricului său profesional şi educaţional, criteriu urmat de abilităţile sale de leadership (competenţa) şi – din nou, pe al treilea loc – calităţilor sale personale.
Din nefericire, cele mai bune practici în materie de a alege nişte lideri nemaipomeniţi arată că trebuie urmată o ordine cu totul inversă. Marii lideri din politică sau din orice alt domeniu sunt măreţi nu din cauza a ceea ce spun, şi nici măcar din cauza a ceea ce fac, ci datorită a cine sunt ei ca oameni.
Citește și Cum compari un angajat cu un alt angajat fără să discriminezi
Geopolitica, afacerile, industriile şi joburile se schimbă atât de rapid, încât nu putem prevedea care sunt competenţele necesare pentru a avea succes în viitor, chiar şi după numai câţiva ani de muncă în mediul corporatist. De aceea, este necesar în mod imperativ să-i identificăm pe acei lideri care au o puternică abilitate de a creşte şi a se adapta.
Pentru a-i evalua mai bine pe candidaţii aflaţi în cursa prezidenţială, nu ar trebui să ignorăm factori precum inteligenţa, experienţa, realizările lor de până acum şi competenţele specifice. Numai că potenţialul ar trebui să fie cel mai important factor pe care-l luăm în considerare, urmat de competenţă şi apoi de experienţă şi de trecutul profesional şi educaţional.
Iată ce trăsături ar trebui să caute alegătorii la un lider care aspiră să fie selectat pentru o poziţie înaltă de conducere :
Să fie deschis la schimbare. S-ar putea ca poziţia pe care o are un candidat cu privire la anumite probleme să pară astăzi că este „de o relevanţă care este de-a dreptul urgentă”. Dar, din cauză că problemele însele sunt mereu într-o stare de schimbare, noi ar trebui să-i alegem pe lideri, de asemenea, pe baza abilităţii lor de a-şi adapta procesul prin care iau decizii, sau criteriile pe baza cărora negociază, atunci când se află faţă în faţă cu incertitudinea sau sunt puşi în faţa unor evenimente neaşteptate. Cât de predispus ar fi candidatul nostru să îşi schimbe punctele de vedere, dacă va fi necesar, şi să renunţe la fosta poziţie pe care a luat-o faţă de o anumită chestiune şi la loialitatea faţă de partidul său, precum şi să fie capabil să nu cedeze la presiunile venite din partea grupurilor de persoane interesate şi implicate şi să-şi menţină obiectivitatea?
Să fie dispus să se înconjoare de cei mai buni oameni. Acesta este un atribut important al celor mai mari lideri pe care-i avem în mediul nostru de afaceri, începând de la Warren Buffet şi până la Jeff Bezos. Este ceea ce a făcut preşedintele Abraham Lincoln atunci când şi-a format faimoasa sa „echipă de rivali”, în care i-a reunit pe cei mai puternici oameni din partidul său. Orice lider potenţial ar trebui să aibă în spate un „dosar” solid în privinţa oamenilor pe care i-a ales în echipa sa de conducere sau pe care a ales să-i promoveze. Întrebările pe care ar trebui să ni le punem sunt: i-a promovat acest lider pe oamenii care sunt nişte „staruri” şi a depus eforturi pentru a-i muta pe cei cu performanţe slabe în alte poziţii sau pentru a-i dezvolta? A susţinut şi promovat acest lider diversitatea şi incluziunea? A fost mereu un mentor pentru oamenii care aveau potenţialul de a-i fi nişte succesori grozavi, pe tot parcursul carierei lor?
Să aibă capacitatea de a creşte. Abilitatea de a te schimba este indicată de patru trăsături: curiozitatea, capacitatea de a înţelege lucrurile în mod intuitiv şi profund, dedicarea şi hotărârea. Este candidatul o persoană care caută noi experienţe, idei şi cunoştinţe, care caută să atingă un nou nivel de conştienţă de sine, care solicită feedback de la ceilalţi şi rămâne deschisă pentru a învăţa lucruri noi şi a se schimba? Este o persoană capabilă să extragă semnificaţia unor informaţii noi şi poate folosi înţelegerea căpătată astfel pentru a-şi schimba direcţia de acţiune? Ce anume indică biografia lui în privinţa acestor calităţi? Se conectează la nivel emoţional cu ceilalţi, manifestă empatie, comunică o viziune convingătoare şi îi inspiră pe oamenii din întreaga organizaţie pe care o conduce să devină dedicaţi îndeplinirii acelei viziuni? Este suficient de puternic pentru a persista atunci când se loveşte de dificultăţi şi pentru a-şi reveni după ce se confruntă cu adversitatea?
Să fie dedicat în mod altruist. Un lider măreţ are motivaţia potrivită. Acest lucru este, bineînţeles, greu de apreciat atunci când sunt în joc ambiţiile şi interesele politice. Dar te poţi întreba: ar manifesta următorul lider cea mai pură combinaţie dintre dedicarea extraordinară şi smerenia personală? Este dedicat scopului de a construi ceva măreţ şi durabil, care să continue să existe şi să evolueze cu mult timp după ce el nu mai este în viaţă? Liderii trebuie, de asemenea, să fie dispuşi să facă sacrificii personale şi să îşi asume responsabilitatea atunci când lucrurile ies prost.
Calităţile care „fac” un lider cu adevărat bun sună adesea simplu în teorie. Mulţi alţi factori intră în ecuaţia de care depinde succesul unui candidat. Dar, chiar şi în afara arenei politice, oamenii pot totuşi să ia în considerare criteriile fundamentale care îl fac pe un lider să fie cu adevărat măreţ şi se pot întreba dacă nu cumva, dacă şi-ar baza decizia pe nişte criterii diferite, ar alege pe cu totul altcineva.
(Claudio Fernández-Aráoz este Senior Adviser la firma globală de recrutare Egon Zehnder, specializată în recrutarea de directori executivi)