Creşteri salariale cu aceleaşi valori ca şi anul trecut
Rezultatele studiului ne indică creşteri salariale cu aceleaşi valori ca anul trecut sau chiar mai mici, astfel încât putem vorbi de valori procentuale acordate de companiile private din România între 3% – 6%. De asemenea, de remarcat este şi valoarea medie a procentelor de creşteri salariale de 5%, aceeaşi ca şi în 2012.
Acest trend este aliniat precauţiei internaţionale şi se înscrie în linia generală a investiţiilor din companiile private din România. Accentul este pus în continuare pe performanţă şi pe talente, investiţiile majore fiind alocate spre categorii mai reduse de angajaţi – către top-performeri.
Tendinţa globală este subliniată şi de previziunile de acordare a procentelor de creşteri salariale pentru 2013, care nu iau în calcul şi procentul de creştere a inflaţiei. În Serbia avem o creştere de 6,1%, însă rata inflaţiei este estimată pentru acest an la 9,6%.
Un alt trend pe piaţa europeană cu un impact vizibil în toate nivelurile forţei de muncă este îngheţarea salariilor. Companiile din întreaga Europă au fost nevoite să îngheţe salariile în anii trecuţi, aceasta fiind una din situaţiile mai fericite, însă chiar dacă situaţia se îmbunătăţeşte pe plan economic, se observă că în special companiile din zona Europei de vest sunt în continuare reţinute şi extrem de precaute în acordarea de creşteri salariale. În România însă, doar 10% dintre organizaţii menţin salariile la acelaşi nivel ca anul trecut, restul acordă măcar pentru anumite categorii de angajaţi.
Ca şi trenduri în ceea ce priveşte compensaţiile şi beneficiile pentru acest an se subliniază nevoia unei segmentări a angajaţilor în funcţie de performanţă. Deoarece companiile caută noi idei pentru a îmbunătăţi metodele de recompensare şi recunoaştere a performanţei, acestea îşi segmentează angajaţii, identificând top performeri – angajaţi cu rezultate foarte bune şi angajaţi cu potenţial de dezvoltare foarte ridicat.
Nesiguranţa unei economii stabile atât la nivel local, în România, cât şi la nivel internaţional a afectat în ultimii ani bugetele de salarii, alte venituri (garantate sau variabile) şi beneficiile. Precauţia este în continuare la ordinea zilei, însă veştile nu sunt atat de rele luând în considerare faptul că doar 6% dintre companiile participante la studiu intenţionează ca în acest an să reducă din personal, un procent mai mic faţă de anul trecut, când acesta era de 8%. Totodată, anul acesta 46% îşi manifestă dorinţa de a angaja, iar 48% nu indică vreo schimbare în organigramă. Cea mai mare parte a companiilor au poziţii disponibile fie de specialişti de nişă (IT, ingineri, producţie, marketing, vânzări), fie posturi de management.
Studiul Salarial Mercer 2013, finalizat la sfârşitul lunii august, cu o participare a peste 170 de companii din majoritatea industriilor, marchează tendinţa companiilor către precauţie în acordarea de creşteri salariale considerabile şi acordarea acestora (în majoritate) ca răsplată a performanţelor.