Crestere salariala de 5,5% in 2011 pentru sefii multinationalelor din Romania
Potrivit Total Remuneration Pulse Survey, diferentele de cresteri salariale pentru directorii din regiune sunt mari de la o tara la alta. Astfel, companiile din Belarus, Kazahstan si Ucraina au raportat cele mai mari cresteri salariale din Europa Centrala si de Est, de 12%, 10% si, respectiv, 10%.
Cresteri salariale importante au mai fost raportate si de companii din Rusia (9,8%), Georgia (9,5%), Azerbaidjan (8,4%), Turcia (7,8%) si Serbia (6%).
Executivii din Romania au parte de majorari de 5,5%, iar cei din Bulgaria de 5%. Sub media pe regiune (5,8%) vor primi majorari top managerii din Polonia (4%), Slovacia (3,4%), iar la coada clasamentului se afla Croatia (2,9%), Estonia (2,8%), Lituania (2,4%) si Letonia (1,8%). 10% din companiile respondente din regiune au declarat ca vor ingheta din nou cresterile salariale in acest an.
“Chiar daca 10% continua inghetarea salariilor, acest procent a scazut de la 60% in aceeasi pperioada din 2010. Aceasta regiune continua sa incerce recuperarea decalajului fata de restul Europei. Companiile de aici au implementate inghetari importante de salarii in 2009. Economiile slabe si bugetele austere ii fac pe multi sa se intrebe cum pot motiva forta de munca prin toate beneficiile pentru angajati, nu doar prin intermediul banilor. Companiile din aceasta regiune incep sa foloseasca intreaga gama a recompenselor folosite de multa vreme in organizatiile din Europa Occidentala”, afirma Johan Ericsson, director in cadrul Mercer.
Spre deosebire de Europa Centrala si de Est, cresterea raportata de companiile Europei de Vest este mult mai modesta, media fiind de 2,7%.
“Cresterea relativ redusa in Europa de Vest reflecta incertitudinea care continua in aceasta regiune. Am observat si doua trenduri ce au rezultat din nevoia continua de a mentine costurile scazute: companiile continua sa-si segmenteze angajatii si directioneaza resursele limitate catre angajati aflati in pozitii-cheie. De asemenea, companiile se bazeaza folosirea formelor non-financiare de recompensare in vederea pastrarii celorlalti angajati”, declara Ericsson.
In Orientul Mijlociu, salariile executivilor vor creste in medie cu 5,7%, iar in Africa majorarea va fi de 8,2%.
In ansamblu, cresterile salariale sunt mai mari in acest an in companiile din sectorul serviciilor, din domeniul produselor de consum si high-tech si mai scazute in companiile care se ocupa cu servicii financiare si in cele din domeniul energetic.
Studiul Total Remuneration Pulse analizeaza date din 406 de reprezentante ale companiilor multinationale care au operatiuni in peste 60 de tari