Cresc salariile funcţionarilor europeni
Creşterile salariilor angajaţilor Parlamentului şi Comisiei Europene sunt bazate pe o formulă complexă, ce ia în calcul nivelul inflaţiei din Belgia şi Luxemburg, unde este concentrat 80% din personal şi salariile funcţionarilor europeni din cele mai mari 11 state ale Uniunii. Altfel spus, atunci când salariile din sectorul public din Franţa, Germania, Italia sau Spania sunt mărite, cresc salariile şi în instituţiile europene.
Angajaţii acestora pot mulţumi Germaniei, care are cea mai mare pondere în formula de calcul şi care le-a mărit salariile funcţionarilor publici cu 2,9% în 2014-2015. Asta pentru că economia Germaniei merge bine. Nota de plată însă este suportată de către toate cele 28 de state membre.
În ciuda sentimentului de rupere de realitate a instituţiilor europene într-o perioadă de criză, acestea nu pot interveni şi nu pot interzice mărirea salariilor din sectorul de stat într-o anumită ţară. Mai mult de atât, puterea de cumpărare a funcţionarilor de la Bruxelles a scăzut cu 9% în ultimii ani şi asta din două motive. Creşterea salariilor a fost blocată timp de doi ani, iar timpul de lucru a crescut de la 7.30h la 8h.
Asta nu înseamnă că funcţionarii Parlamentului şi Comisiei Europene nu au salarii de invidiat, chiar şi la nivel occidental. Media salariului este de 6500 de euro net pe luna, scrie Le Figaro, citând raportul senatorului socialist francez Marc Massion.