Costul orar al fortei de munca a crescut cu 0,89% in trimestrul patru fata de cel anterior
Fata de trimestrul al treilea din 2010, costul fortei de munca in forma ajustata a avut o crestere mai accentuata in constructii (8,42%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (7,32%) si hoteluri si restaurante (6,58%). Scaderi semnificative s-au inregistrat in invatamant (-12,11%), industria extractiva (-9,55%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-9,12%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
In constructii cresterea indicatorului a fost determinata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-8,3%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de conditiile meteorologice nefavorabile.
In invatamant, scaderea costului orar al fortei de munca a fost determinata de cresterea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (20,4%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea scolilor.
In trimestrul IV 2010 cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,96%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,66%. Cresterile inregistrate de cele doua componente – pentru indicii in forma bruta (neajustata) – au fost de 0,99% si respectiv 0,70%.
Comparativ cu trimestrul IV 2009, pe principalele activitati economice cele mai mari rate anuale de scadere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in invatamant (-22,33%), administratie publica (-19,21%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-19,09%) si sanatate si asistenta sociala (-18,01%), cauzate de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 2010.
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in informatii si comunicatii (14,4%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,49%) si industria prelucratoare (8,24%).
Scaderea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,26%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 1,25%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat scaderi de 1,03%, respectiv 1,02%.