Copiii români sunt online de la vârste fragede. Din păcate, totul este o joacă
„Orice părinte am întrebat dacă îi da telefonul copilului să se joace, a spus că da. Majoritatea limitează însă timpul de folosire”, scriu cei de la stirileprotv.
„Cât mai puțin posibil, maximum o oră. Am încercat să-i explic că această folosire intensă a tabletei sau a telefonului poate să creeze dependență. Și e bine să facă altceva, cum ar fi de exemplu să picteze, lucruri creative", spune un tată.
Sociologii Institutului Academiei Române au petrecut mai multe săptămâni în 11 familii din România. I-au întrebat pe copii ce le place la gadgeturi, iar pe părinți cum îi îndrumă sau îi supraveghează. Le-au observat apoi comportamentul.
„În general părinții consideră tehnologia digitală doar dispozitiv, nu și conținutul. Și-atunci nu investesc, majoritatea lor, în conținut de calitate. Mă refer la investit bani. Pentru ca copilul să aibă o aplicație fără publicitate ar trebui plătit uneori o sumă modică, dar regula de bază în familiile din România e "nu, aplicațiilor plătite!", spune Anca Velicu, sociolog.
Atenție la mesajele negative pe care le citesc online, când nu sunt supravegheați!
„Mesajul instigator la ură a început să se propage din mediul offline, în mediul online. Sunt multe exemple în care ținte au fost copiii. Necesitatea dezvoltării de module educative în școli care să țintească atât copiii cât și profesorii, dar și părinții", crede Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România.