Convieţuirea la muncă: De ce nu te plac colegii
Chiar dacă nu sunt grave, anumite aspecte “iritante”, să zicem, pot ridica un zid între tine şi colegi şi îţi pot afecta în final productivitatea, noteaza Wall Street Journal. Astfel, pentru a evita privirile acuzatoare ale colegilor, specialiştii spun ca ar fi bine să te dezici de următoarele comportamente.
1. Linguşitorul. Dupa cum intuieşti a te transforma în “preferatul” şefului (nu prin merite profesionale) înseamnă a te transforma, de fapt, în “duşmanul” colegilor, lucru care va genera automat judecăţi negative cu privire la persoana ta, spune coach-ul Meredith Haberfeld, citata de Wall Street Journal.
De exemplu, Haberfeld a oferit la un moment dat consultanţă unei companii de resurse umane unde unul dintre angajaţii junior a indicat fără ezitare toate greşelile colegilor deşi răul fusese făcut cu mult timp în urmă.
“Între el şi colegi se crease o relaţie ostilă pentru ca nu s-a dus niciodata la colegii lui sa le spună cu ce crede el că greşesc. Nimeni nu vroia să lucreze cu el”, a spus Haberfeld.
De asemenea, sa îţi asumi meritele pentru munca celorlalţi sau să le “furi” proiectele sunt de asemenea mişcări greşite.
“Astfel de oameni sunt văzuţi ca aroganţi, de neîncredere şi prin urmare greu de suportat. La un moment dat, pentru a evolua în carieră trebuie sa te faci plăcut nu doar de şef, ci şi de colegi”, a spus Haberfeld.
2. Negativist. Un strop de bârfă nu strică, dar excesul te poate pune într-o lumină total defavorabilă.
“Uneori este ok sa vorbeşti despre ‘şeful’, însă persoana care se plange mereu nu e agreată”, a spus Charles Purdy, senior editor la site-ul de joburi monster.com.
Potrivit unui sondaj realizat de monster.com in 2011, printre cele mai enervante obiceiuri din birou s-au înscris bârfa, trimiterea de sms-uri in timpul şedinţelor, dezordinea si obiceiul de a vorbi prea tare.
De asemenea, Peter Post, scriitor si urmaş al expertului în etichetă Emily Post, avertizează că poţi fi criticat de colegi şi daca obişnuieşti să îi întrerupi când vorbesc sau când ignori părerile altora.
“Sunt genul de lucruri care rămân mult timp în mentalul colectiv de la birou. Pare că îţi ataci colegii, iar ei nu vor sa mai interacţioneze cu tine”, a spus Peter Post.
3. Dezordonat. Dacă de felul tău eşti mai dezordonat asta nu deranjează pe nimeni cât timp te manifeşti în spaţiul tău personal. Problemele apar cand laşi dezordine în spaţiile comune de la birou, cum ar fi bucătaria.
“Mâncarea lăsată în frigider pentru a se transforma în … diverse substanţe este un lucru enervant pentru ceilalţi”, menţionează Post.
Un studiu recent al companiei de consultanţă Adecco arată că oamenii dau randament maxim când spaţiul de lucru este curat. Deşi unii înţeleg prin dezordine că eşti un om foarte ocupat, alţii te percep ca fiind leneş.
4. Fără maniere. În birourile de tip open space, aspectele legate de miros si sunet sunt destul de importante. Să îţi încălzeşti la cuptorul cu microunde peştele gătit aseară şi să îl mănânci efectiv la birou (nu în sala special amenajată pentru aşa ceva) se încadrează ca şi gest la categoria “aşa nu”. La fel şi dacă mergi cu bicicleta până la muncă şi ajungi transpirat.
Totuşi cel mai enervant obicei, pentru birourile de tip open space, este sa vorbeşti tare, mai ales când cei din imediata apropiere încearcă să se concentreze.
5. Lupul singuratic. Este important să te integrezi în cultura biroului. Şi aici menţionăm şi stilul vestimentar şi modul în care vorbeşti.
“Eram într-o şedinţă acum câteva zile si cineva a înjurat. Nu era pentru prima dată, aşa că a fost total neprofesionist”, a spus Papas.
De asemenea, există şi nişte reguli ale email-ului. “Poate că cineva menţionează ‘urgent’ în toate mailurile sau foloseşte în exces CC –ul”, explica Charles Purdy.