Convențiile civile în 2016: impozitate ca PFA și să-și autorizeze activitatea
Noul Cod fiscal schimbă regimul actual al convențiilor civile, fiind eliminate regulile speciale de impozitare a veniturilor din acest tip de contracte. Mai precis, dispare opțiunea de a reține impozitul integral la sursă de către persoana sau firma care plătește veniturile.
Consecința acestei modificări este că, de anul viitor, cei care lucrează în baza convențiilor vor fi obligați să depună o declarație de venit estimat la începerea activității și o altă declarație de venit realizat până în luna mai a anului următor.
Impozitul pe venit și contribuțiile sociale vor fi plătite pe baza deciziilor de impunere emise de administrația fiscală.
„Din 2016, plătitorul nu mai reține impozitele, ci persoana care realizează veniturile trebuie să le declare și să le plătească. Problema este că, în cazul în care o persoană declară venituri din activități independente, ANAF îi cere să declare și actul de autorizare și, de cele mai multe ori, aceasta este problema persoanelor plătite pe convenție, că nu sunt autorizate ca Persoană Fizică Autorizată (PFA). În acest context, există riscul de confiscare a veniturilor pentru activități neautorizate conform legii12/1990 și ANAF va putea identifica foarte ușor care sunt activitățile neautorizate”, explică Eugenia Ion, tax manager, Contexpert pentru profit.ro