Contra-performanța românilor: Suntem pe primul loc în Europa la stres perceput
Pentru că zebrele acţionează conform principiului SAS – Start, Acţiune, Stop. Iau startul atunci când simt că viaţa le este pusă în pericol, aleargă acţionând astfel pentru a se salva şi se opresc când pericolul se îndepărtează. Banchi explică astfel stresul din perspectiva neuroştiinţei. El este trainer recunoscut la nivel mondial în domeniul strategiei de business și al managementului.
„Stresul îi afectează pe oamenii care nu acţionează după principiul SAS, pentru că nu gândesc ca o zebră”, afirmă Enrico Banchi, explicând că oamenii se stresează doar la gândul stresului, la apropierea unui eveniment dificil şi nu doar în timpul evenimentului. Odată încheiat acel eveniment, omul rămâne conectat şi stresat în continuare, spre deosebire de zebre, care se relaxează după ce pericolul a trecut. Iar femeile sunt mai stresate decât bărbaţii şi gândesc mai mult, întorcând situaţia pe toate părţile.
„Adevăratele probleme sunt rănile fizice, restul nu sunt probleme”, conchide Enrico Banch, care este de părere că pentru a reduce stresul este necesar să mâncăm sănătos, să facem sport şi să dormim sănătos.
„Deseori ne trezim în timpul nopţii şi ne îngrijorăm de probemele pe care le avem acasă sau în munca noastră. Este un stress inutil, ” explică Enrico Banch. Soluţia lui Banch este autocontrolul şi aplicarea principiului SAS.
Managementul stresului este abilitatea individului de a face faţă presiunilor de zi cu zi. Astfel, urmărim să identificăm cauzele acestor presiuni şi apoi să reducem reacţia prelungită a corpului la factorii interni sau externi cauzatori de stres, prin aplicarea unor tehnici specifice.
Indiferent de ceea ce facem, experimentăm deseori stresul. Un studiu recent desfăşurat de către Reader’s Digest în 15 ţări europene a demonstrat că, în momentul de faţă, românii au „reuşit” o contra-performanţă spectaculoasă: suntem pe primul loc în Europa la nivelul de stres perceput: 52% dintre români consideră că stresul este cea mai mare problemă de sănătate, în raport cu media europeană care este de 33%.
Mai multe aflați accesând www.hrmanageronline.ro.