Concurenta pe dibuirea managerilor
Marile companii de Executive Search din lume se impart in doua categorii, in functie de politica de extindere careia ii sunt fidele. "Pe de o parte, sunt companiile foarte mari – Russel Raymonds, Korn Ferry, Keidrick & Struggles sau Egon Zehnder, care aleg sa astepte ca o piata sa se maturizeze pana sa intre, iar, de cealalta parte, sunt alte nume, intre care si noi, care prefera sa mearga in piata, sa se integreze si apoi sa creasca impreuna cu ea. E o chestiune de genul <
Oamenii, mai periculosi decat concurenta
Afirmand cu tarie ca pozitionarea pe locul 1 nu va mai fi o prioritate in perspectiva aglomerarii pietei, reprezentantul Stanton Chase afirma ca principala sa ingrijorare este, momentan, in ce masura sunt oamenii de aici in stare sa faca fata unor perioade mai dificile.
"Pana acum, in compania noastra, ca in orice alta multinationala, angajatii au avut parte aproape exclusiv de satisfactii. Ei au cunoscut cariera adevarata aici, au avut parte de un mediu de lucru foarte bun, motiv pentru care cred ca aceasta inflorire e starea de fapt general valabila. Aici am avut o cre-stere medie anuala de 50-60%, insa in alte tari, ca Grecia, abia daca atingem 5%, si asa este normal." Insa, continua el, la nivel international, ca si in ciclurile vietii sau ale politicii si economiei mondiale, exista suisuri si coborasuri, si este sigur ca, mai devreme sau mai tarziu, va avea loc si aici o perioada de recesiune. "Speranta mea se leaga de faptul ca, prin insasi natura si istoria sa, romanii sunt un popor dur. Sper, deci, ca si tinerii care au crescut intr-un mediu in continua dezvoltare vor intelege acest fapt. Sper sa fi mostenit de la parintii si bunicii lor aceasta tarie".
Tanara psiholog isi face bagajele
La nasterea domeniului pe taram romanesc, piata de Executive Search era caracterizata de un fenomen contrar curentului vestic. In Occident, pentru a putea fi numit consultant, trebuie sa ai in spate o perioada de experienta practica, o istorie in acea industrie. "Abia dupa ce devii manager, CEO, poti deveni si consultant. Cum poti sa fii consultant in sectorul tehnologic fara sa fi lucrat la IBM sau Oracle?", se intreaba Manolopoulos. Pe de cealalta parte, tot el isi aminteste cum, la venirea in Romania, in 1999, a fost surprins ca toti consultantii erau tineri, se conformau trendului "intai esti consultant si abia apoi intri in industrie" si li se parea firesc ca la 25 de ani sa consulte manageri care lucrau in domeniu de tot atatia ani. Acum lucrurile au evoluat spre situatia din vest si, crede managerul Stanton Chase, e o chestiune de cativa ani pana va deveni si aici o regula.
Pe langa varsta frageda, alta trasatura a fostului angajat din Executive Search si, mai semnificativ, din recrutare, era sexul feminin, si psihologia ca specializare. "Orice psiholog-femeie cunosteai in Romania se reprofila si devenea consultant, fata de restul lumii, unde domeniile care dau cu precadere specialisti in consultanta sunt finantele si marketingul", spune Manolopoulos, relaxat totusi la gandul ca "romanii au invatat lectia, iar psihologia si stiintele sociale nu vor mai avea stapanire exclusiva".
Ultimul cliseu care sta sa cada in ceea ce priveste profilul de "executive searcher": in trecut, numai faptul ca esti expat era de ajuns pentru a fi un consultant respectat, conform parerii ca aduceai know-how strain pe imatura piata din Romania. Dupa cum spune Managing Partnerul Stanton Chase, el insusi incadrat in aceasta categorie, "piata s-a dezvoltat, deci expertiza pe care o poti aduce ca expat isi pierde din greutate. Daca esti expat nu inseamna ca poti sa consiliezi un CEO roman, pentru ca e foarte probabil ca managerul in cauza sa aiba deja experienta ta", apreciaza el.
Aportul managementului romanesc la UE
Managerii romani o sa aiba mare cautare odata cu deschiderea granitelor. Potrivit lui Manolopoulos, avantajele lor sunt bakground-ul educational foarte bun, cunoasterea lim-bilor straine, disciplina si deschiderea fata de alte culturi. "Singurul lucru care le lipseste este expertiza internationala, insa deschiderea din ultimii ani a facut ca ei sa devina din ce in ce mai competitivi", crede el. De asemenea, "managerii romani sunt tineri, aduc sange proaspat vechii Europe". Acest cumul de factori face ca destui romani sa activeze deja pe piata internationala, iar cererile din afara pentru managerii de aici sa nu mai reprezinte o raritate. Ca si in celelalte domenii insa, este previzibila aparitia unui alt fenomen – intoarcerea managerilor plecati acasa.
Ce suruburi invarte integrarea
Daca schimbarile generale sunt previzibile – imbunatatirea infrastructurii, adaptarea legislatiei la cea europeana etc. – in Executive Search principala modificare va fi de natura geo-strategica. "Odata cu integrarea, diferenta dintre Bucuresti si marile orase din provincie se va reduce. Prin comparatie cu Grecia, unde 60% din populatie este concentrata in Atena, Romania inseamna Timisoara, Cluj, Constanta, Craiova, orase diverse cu cultura asemenea, care se dezvolta independent de Bucuresti. Aceasta autonomie va deveni mai vizibila in urmatorii ani", prevede el, concluzionand optimist: "Sunt convins ca pe termen mediu si lung Romania nu va fi in nici un caz o pierdere pentru UE, ci un castig de pret".