Comunităţi conectate: fii dezvoltator de reţea de bandă largă în comunitatea ta
Cele mai bune proiecte vor primi girul Comisiei Europene și vor beneficia de diferite tipuri de sprijin, printre care și feedback personalizat asupra proiectului, asistență tehnică din partea Băncii Mondiale (care va contribui la elaborarea modelelor de afaceri și va oferi îndrumări asupra modului în care proiectul poate atinge anvergura necesară pentru a putea beneficia de finanțare privată sau publică), precum și finanțare din partea Băncii Europene de Investiții, fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI) sau prin intermediul ajutoarelor de stat.
Inițiativa „Connected Communities” („Comunități conectate”) cuprinde mai multe sisteme destinate conectării orașelor, municipalităților, parteneriatelor locale și operatorilor de rețele în bandă largă și le oferă acestora îndrumarea de care au nevoie pentru a avea acces la finanțare și pentru a elabora modele de afaceri adaptate, astfel încât să poată aduce banda largă de mare viteză în comunitatea lor.
Iniţiativa cuprinde mai multe sisteme destinate conectării orașelor, municipalităților, parteneriatelor locale și operatorilor de rețele în bandă largă, oferindu-le acestora îndrumarea de care au nevoie pentru a avea acces la finanțare și pentru a elabora modele de afaceri adaptate, astfel încât să poată aduce banda largă de mare viteză în comunitatea lor.
Toate părțile care operează la nivel local, regional și național sunt invitate să prezinte Comisiei Europene conceptele și planurile lor referitoare la proiectele de dezvoltare a benzii largi. Cererile trebuie să îi parvină Comisiei înainte de 15 octombrie 2014. Cele mai bune concepte vor primi aprobarea Comisiei și vor beneficia de un sprijin mai aprofundat.
Printre exemplele actuale de bune practici se numără Reggefiber în Olanda, un proiect care a demarat în 2010 și care a contribuit substanțial la dezvoltarea rețelelor de foarte mare viteză de fibră până acasă (FTTH), grație finanțării din partea BEI și a altor șase bănci comerciale, precum și Iliad în Franța, care, în 2012, a semnat cu BEI un proiect în valoare de 200 de milioane EUR în vederea finanțării extinderii rețelelor de generație următoare în Franța, dintre care 65% sunt alocate dezvoltării FTTH.
Dna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene a declarat: „Dacă sunteți o autoritate locală, o regiune sau un activist angajat în favoarea benzii largi, vă stăm la dispoziție! Dorim să vă oferim un sprijin practic și mijloace de financiare concrete pentru a vă ajuta să materializați viziunea pe care o aveți pentru comunitatea dumneavoastră.”