Colegi și/sau iubiți?
Aproape 40% dintre angajații din Statele Unite ale Americii au ieșit la întâlnire cu un coleg, la un moment dat în cariera lor, potrivit unui studiu recent realizat de CareerBuilder. Mai mult, o treime dintre aceste relații s-au încheiat cu căsătorie. În Germania, cifrele sunt chiar mai mari. Mai exact, 60% dintre angajați recunosc că au fost implicați într-o relație cu un coleg, potrivit unui sondaj al site-ului kalaydo.de, un portal de locuri de muncă. În Japonia, însă, numărul celor care aleg să aibă o relație romantică la birou este mult mai mic. Numai unul din trei salariați și-a găsit perechea la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de firma de personal la nivel mondial Randstad. Un sondaj similar realizat în urmă cu câțiva ani în România releva că mai puțin de 30% dintre angajați și-ar dori sau s-au gândit la o astfel de relație.
Avantaje și dezavantaje
Dar ce se întâmplă dacă relația ta de la birou începe să scârțâie? Merită să îți asumi riscul să te întâlnești cu colegul sau colega ta, chiar dacă aceștia sunt fix genul tău? Dar în cazul în care acea persoană este managerul tău? Sau subordonatul tău? Sau chiar mai complicat – căsătorit? Sunteți obligați să dezvăluiți această relație companiei?
Carmen Moldoveanu, trainer și coach la NLP Informal (mindyourtype.com), spune că relațiile personale între colegi fac locul de muncă mai atrăgător, căci în mintea noastră apare o suprapunere între imaginea persoanei dragi și spațiul în care muncim, iar spațiul capătă un plus de culoare și strălucire. „Persoanele sunt în general motivate să îi impresioneze pe cei pe care îi plac, așadar e de așteptat ca ambii să aibă performanțe mai bune; o relație aduce cu ea susținere reciprocă, disponibilitate spre compromis, stabilitate emoțională‟, adaugă Carmen Moldoveanu.
Pe de altă parte, există și riscul ca partenerii să formeze o relație prea strânsă, din care ceilalți colegi să se simtă excluși. „Favorizarea colaborării cu partenerul poate să creeze suspiciuni și, în același timp, un teren pentru sentimente de nedreptate și revoltă, fie ele justificate sau nejustificate‟, explică specialistul.
Mai mult, conflictele care apar inevitabil într-un cuplu se pot răsfrânge negativ asupra relației profesionale, putând amplifica probleme deja existente la locul de muncă sau generând probleme noi. În plus, eventuala rupere dramatică a relației poate fi trăita mai dificil, deoarece cei doi vor fi nevoiți să se vadă zilnic. Lle va fi mai greu să lase trecutul în spate și pot decide chiar să-și schimbe locul de muncă din aceasta cauză.
Legea permite, companiile interzic
Dar nu toată lumea alege să spună despre relație. O treime dintre angajații care au trăit o poveste de dragoste la birou au decis să păstreze relația lor secretă la locul de muncă, potrivit studiului CareerBuilder. „Indiferent dacă alegeți sau nu să o păstrați secretă, este important să fiți discreți, să vă comportați cu profesionalism și să vă tratați la birou colegial, și nu ca parteneri romantici, de viață‟, a declarat Rosemary Haefner, Director de resurse umane CareerBuilder, pentru revista Forbes.
Există însă companii care stipulează în regulamentele lor interne că relațiile între colegi sunt interzise. Asta, deși în țara noastră nu există o legislație privitoare la relațiile la locul de muncă. O altă politică este cea în care companiile nu sunt interesate de aceste relații romantice decât în cazul în care se ajunge la un conflict de interese. Altele specifică doar că atitudinea care se dorește a fi adoptată de către angajați este una strict profesională.
„Dintr-o perspectiva morală, o firmă nu are dreptul să împiedice apariția unei relații de cuplu, când între cele două persoane este o compatibilitate bună și posibilitatea unei relații strânse de durată. În același timp, o firmă trebuie să se protejeze de capriciile și toanele angajaților săi și să pretindă obiectivitate și bunăvoință în relațiile colegiale‟, crede Carmen Moldoveanu.
Colegi, în primul rând
În orice situație, trebuie ținut cont că, în general, relațiile de cuplu încep în mod romantic și dramatic și că adeseori apar neînțelegeri și supărări, încă din primele zile sau săptămâni. Multe dintre aceste relații romantice nici nu trec de această primă etapă extrem de emoțională și fantezistă. În plus, fără un anumit echilibru emoțional, este ușor ca cei doi să se învinovățească reciproc când apar dificultăți. De aceea, atunci când cei doi sunt colegi, este de așteptat ca emoțiile pe care le simt necontrolat să le influențeze negativ modul în care comunică și colaborează în relația profesională. În plus, stările lor neplăcute pot influența și atmosfera din birou și pot atrage colegii în mici bârfe.
În concluzie, oricare ar fi cauzele – o relație romantică, o prietenie prea strânsă, o antipatie – angajații trebuie ajutați să conștientizeze responsabilitatea lor de a pune deoparte emoțiile personale – chiar justificate – și de a-și îndeplini rolul conform unor reguli și proceduri.