Cine mai dă primă de vacanţă în România
Angajaţii la stat mai au prime de vacanţă sau tichete, dar în corporaţiile “uzuale” nu se mai acordă demult. Au rămas numai primele de Crăciun şi de Paşte care să aducă nişte sume în plus, fără nicio legătură cu performanţa.
Partea interesantă este că, la fel cum în perioada aceasta se schimbă major conceptele şi abordările legate de modul de funcţionare al companiilor faţă de angajaţi, la fel şi în zona beneficiilor apare o creativitate efervescentă şi se pare că încet-încet o să redevină “trendy” şi primele de vacanţă.
Deşi acum ne gândim toţi la vacanţe tocmai încheiate (care desigur că au fost prea scurte), ori la cele care urmează să înceapă foarte curând şi de abia aşteptăm, ştim că o vacanţă se plăteşte din greu. Când spun că se plăteşte nu mă refer la costurile biletelor pentru o destinaţie exotică (deşi tare ar fi plăcut să începem să discutăm despre locaţii frumoase unde să mai fugim), ci vorbim despre volumul de muncă şi orele petrecute la birou înainte de a pleca şi mai ales la întoarcere.
În plus, în timpul vacanţei, să nu ne ascundem după deget, de câte ori verificăm mailul şi răspundem la mesaje şi de câte ori vorbim la telefon pentru serviciu? Se pare că asta este o boală general valabilă. Sunt multe studii care arată că de fapt aşa nu te relaxezi şi tot la burnout ajungi, productivitatea scade şi nu ai rezolvat nimic.
Mi-e ruşine să recunosc că am remarcat cu surprindere că am 42 de zile de concediu nefectuate în ultimul an şi jumătate. Dar să depăşim aceste realităţi, pentru că mai sunt studii şi despre ce se întâmplă cu angajaţii care îşi iau toate zilele de concediu într-un an. Acestea sunt studii mai neplăcute, care ne spun că angajaţii care îşi iau toate zilele de concediu au, în medie, salariul mai mic cu 2% decât colegii lor care nu le consumă şi nici nu sunt primii propuşi pentru o promovare.
Dar apar schimbări mari în zona asta şi firme progresiste ca Netflix şi alte companii din zona IT au început să aibă programe în care dau un număr nelimitat de zile de vacanţă plătită angajaţilor sau chiar prime de vacanţă consistente – doar să pleci în vacanţă şi chiar să închizi laptopul şi telefonul de serviciu. Motivaţiile sunt frumoase şi ţin de încrederea în angajaţi şi de performanţă. Desigur că o astfel de politică nu se aplică în orice tip de companie şi nici nu sunt încă majoritare. Dar ce este cu adevărat clar este că vom vedea schimbări în practicile companiilor şi în acest domeniu şi le vom vedea destul de curând.
Oana Botolan Datki este SEE Managing Partner al companiei Consulteam South East Europe. Consulteam este unul dintre cele mai mari grupuri de consultanță din regiune, cu 10 ani de experiență, peste 250 de clienți pe an în zona de studii salariale, 90.000 de angajați ale căror planuri de compensare le evaluează anual, peste 800 de candidați plasați în Romania și în Europa, peste 200 de programe de training livrate anual. Consulteam este și partener exclusiv TACK International – una dintre cele mai reputate companii de training de vânzări & leadership din lume și Objective Management Group, singurul instrument de evaluare dedicat exclusiv forței de vânzări.
Oana are o colaborare de peste 9 ani cu grupul Consulteam, conducând operațiunile regionale și dezvoltând permanent business-ul. Unul dintre cele mai provocatoare proiecte este studiul salarial, studiu care este realizat anual, la nivel global si care acoperă majoritatea industriilor. Oana conduce și dezvoltă și operațiunile TACK în România și Balcani, implicându-se și ca trainer, în România și in regiune, în cursurile OPEN și in-house.
În ultimii 19 ani, Oana a lucrat în organizații internaționale, dobândind o experiență vastă în domeniul vânzărilor, al consultanței în domeniul resurselor umane și al trainingului.