Cinci moduri prin care te poți motiva să muncești mai mult
Acestea sunt de fapt concluziile unei cercetări făcute pe sute de profesioniști care au răspuns la simpla întrebare „Cum te motivezi să lucrezi mai mult”.
Motivația nu ține mult. Este ca spălatul pe mâini. Trebuie să o exersezi zilnic.
Cheful ține cam trei zile, doar e o „minune”, apoi ne culcăm pe o ureche, mai ales când dăm de primele probleme sau dificultăți.
1. Stabilește-ți un target
Secretul pentru a îți păstra motivația în perioadele de lucru obositoare nu este despre vreun truc complex, vreo băutură energizantă sau cine știe ce altă abstractitate. Este suficient să știi DE CE faci ceea ce faci ori trebuie să faci.
Secretul este să nu te gândești că este un task dificil. Gândește-te că, realizându-l, vei acumula mai multă experiență și la cât de bine va fi, pentru self-esteem-ul tău, să fi terminat ceea ce aveai de făcut.
2. Ai grijă să fii odihnit
Uneori, de multe ori, problema nu este mentală, ci fizică. Dorința ta de a face poate fi extrem de ridicată, dar dacă nu ai energie să duci la bun sfârșit ceea ce ai început, degeaba. Nu vei putea să păstrezi motivația cu care te-ai apucat de respectivul task.
Ești obosit? Dormi suficient? Ești supărat din vreun motiv? Încearcă să ai o „rutină” a odihnei. Dormi între 7 și 9 ore. Învață să îți citești simptomele pe care corpul tău ți le dă și, mai ales, să îl asculți.
Este greu, dacă nu imposibil, să rămâi motivate să lucrezi intens dacă nu te simți bine.
3. Obiceiuri, nu motivație!
Sună ciudat, dar să faci ceva repetitiv este mai ușor decât să te forțezi să faci ceva. Obiceiurile nu necesită căutarea motivației, căci lucrurile vin de la sine.
Antreprenorii mai sugerează folosirea unui program strict, cu task-uri stabilite pe ore. Abordarea are cam același efect și ajută la stabilirea unor obiceiuri.
4. „No pain, no gain”
Cu toate că zicala este un clișeu al culturiștilor, își are aplicabilitatea și în viața profesională: nu îți poți extinde aria de cunoaștere și îmbunătăți abilitățile fără să ieși din zona de confort!
5. Recompensă ori pedeapsă
Probabil că ai mai facut asta cu câinele tău. Este cea mai bună metodă prin care poți descoperi motivația: prin recompense ori pedepse. Fă-ți o ofertă pe care nu o poți refuza, cum ar spune don Corleone (n.r. Nașul).
De exemplu, dacă vrei să citești o carte, stabilește-ți o data limită și, mai ales, un premiu dacă o citești până atunci. Și un pariu cu un prieten e bun.
În încheiere, nu uita că doar tu ești stăpânul vieții tale. Trebuie să te motivezi singur și să-ți dorești mai mult de la viață, să gândești “înalt”, să vrei și să-ți depășești limitele. După cum spune și Ghandi: „Indiferent cât de mărunt este lucrul pe care îl faci, contează să îl faci!”
Succes !