Cinci greșeli întâlnite frecvent în scrisoarea de intenție
1. Text despre nimic
Mai rău decât o scrisoare de intenție prea lungă și care nu spune nimic, iți poate dăuna o scrisoare de intenție care nu spune nimic și e… prea scurta. Cel mai bine ar fi să scrii între 400 și 450 de semne, mai ales dacă o trimiți in format electronic. Ideea e să scoți în evidență doar unul dintre infinitele tale succese, care îi poate capta atenția angajatorului.
2. Evită povestea vieții tale
Nu trebuie sa divaghezi, nu fi poetic. Nu trebuie sa dai lectii de etica, nu trebuie sa fii personal. Te adresezi angajatorului, nu celui mai bun prieten. Însă, la interviul de angajare, e bine sa fii pregatit să raspunzi la intrebari ce se refera la etică sau la pasiunile și hobby-urile tale. Nu scrie glume, nu pune smile-uri, nu fi arogant și nu te ridica in slavi.
3. Gramatica
Și atunci cand iti faci CV-ul dar, mai ales atunci cand redactezi scrisoarea de intentie, ai grijă ca să nu îți scape nici cea mai mică greșeală de scriere, să nu mai vorbim de greșealile gramaticale. S-ar putea nici să nu mai conteze ce ai scris și nici dacă ești cea mai competentă persoană. Dacă dai de un angajator tipicar, în mod sigur se va opri din citit.
4. Cuvintele tale
Nu căuta pe internet modele de scrisori de intenție și să te rezumi la a lua un șablon de scrisoare de intenție pe care doar să îl adaptezi puțin, schimband datele personale. Unii angajatori s-ar putea să verifice expres acest lucru și să ratezi un loc de muncă bun pentru că ai fost prea comod.
5. Experiența irelevantă
Dacă aplici pentru un loc de muncă în industria IT, nu interesează pe nimeni ce alte succese ai avut in alte domenii. Concentrează-te doar asupra experienței tale relevantă pentru jobul la care aplici.
O scrisoare de intenție care te poate ajuta foarte mult ar trebui să capteze atenția celui care citește încă din primul paragraf și trebuie să ții cont de situația în care ești: o redactezi după ce ai fost recomandat de cineva, încerci să testezi terenul pentru că știi că în acea companie se fac angajări sau pur și simplu aplici pentru un job. Următoarele două paragrafe ar trebui să demonstreze aptitudinile tale, experiența și rezultate notabile pentru jobul la care aplici. Încheie scrisoarea de intenție într-o manieră pozitivă, proactivă.