Charisma – arta de a fi tu insuti
Te nasti cu charisma sau o inveti? Raspunsul la ambele intrebari este DA. Unele atribute sunt mostenite, altele pot fi dobandite.
Conform DEX, charisma (carisma) este un dar particular conferit oamenilor prin gratia divina. Etimologic, cuvantul charisma provine de la zeita greaca Charis. Acest personaj era unul de o frumusete si de o bunatate extraordinare. Astazi, cuvantul se refera la magnetism, intensitate, vivacitate. Dupa cum stim din cercetarile psihologice asupra motivatiei si energiei, aceste "calitati" pot fi cultivate prin antrenamentul potrivit.
Charisma si leadership
Contextual, cuvantul charisma apare foarte frecvent in legatura cu notiunea de lider. Sintagma "lider charismatic" este omniprezenta. De aceea, putem intelege mai bine ce inseamna charisma daca studiem calitatile liderilor charismatici.
Expertul in leadership Jay Conger a identificat patru caracteristici generale ale liderilor charismatici:
1. Au o viziune puternica si limpede si stiu cum sa o prezinte catre publicul tinta.
2. Stiu cum sa isi expuna viziunea astfel incat problemele devin aparente, iar solutiile propuse nu sunt doar justificate, ci si dezirabile.
3. Au credibilitatea, profesionalismul si viziunea necesare pentru a propune schimbari fata de vechile traditii.
4. Conduc prin puterea exemplului, motivand astfel publicul sa ii urmeze.
In esenta, liderul charismatic are o viziune pe care o comunica eficient si detine competente pe care le transmite celorlalti.
Deci cum ai putea tu, cititorule, sa iti dezvolti charisma, mai ales in contextul in care te manifesti ca lider intr-un grup? Cum ai putea, de exemplu, sa iti folosesti charisma pentru a face o prezentare reusita sau pentru a motiva membri unei echipe?
Cinci sugestii pentru dezvoltarea charismei
1. Cunoaste-ti mesajul
Decide foarte clar ce vrei sa obtii inainte sa comunici acest lucru. Ar putea fi util sa pui pe hartie rezultatul final pe care il astepti. Daca incepi sa vorbesti si iti clarifici rezultatul dorit in timpul conversatiei, vei transmite probabil nesiguranta catre cei din jur. Industriasul american Andrew Carnegie avea o regula care ilustreaza aceasta idee: "Niciodata sa nu incepi o negociere cand mai ai inca de negociat cu tine insuti". Cand iti este clar ce vrei sa transmiti, vei fi clar si in exprimare.
2. Prima impresie conteaza
Fii prezentabil! Asigura-te ca imbracamintea, parul, pantofii si accesoriile sunt in ton cu mesajul tau. Ca regula, atunci cand vorbesti in public este important sa arati cat mai bine cu putinta.
3. Prezinta-te credibil, dar nici chiar asa…
Oamenii charismatici inspira incredere prin competenta si profesionalism. Dincolo de acestea, ei transmit si ideea de umanitate. De aceea, este important sa ai incredere ca esti o valoare si ca iti cunosti mesajul, dar si sa iti dezvolti o latura a comportamentului bazata pe simtul umorului. Invata sa razi (de tine) din cand in cand!
4. Cultiva-ti integritatea
Ca sa poti fi un exemplu pentru ceilalti, la fel ca liderii charismatici, este important sa nu existe contradictii intre ceea ce spui si ceea ce faci, intre ceea ce crezi si ceea ce spui etc. Oamenii charismatici sunt oameni integri si onesti. De aceea, cele mai importante intrebari cu care e bine sa pornesti la drum in dezvoltarea charismei personale sunt:
Care sunt comportamentele cele mai adecvate in contextul in care ma gasesc acum?
Cum pot sprijini aceste comportamente cu atitudinea mea generala fata de mine si fata de cei din jur?
Domeniul meu de interes corespunde cu lucrurile care imi plac cel mai mult in viata sau prefer sa fac "compromisuri"?
5. Arata ca iti pasa
Transforma-te intr-o sursa de inspiratie si energie. In absenta relatiei cu ceilalti, charisma devine irelevanta. Fii sensibil la oameni si la nevoile lor. Conecteaza-te la public si transforma-te intr-un mare ascultator. Celor din jur nu le pasa cat de multe stii pana cand nu afla cat de mult iti pasa…
Inspiratie!