Cele mai căutate joburi ale anului 2014
Pe primul loc se află postul de programator pe platforme mobile. Cei care au acest job au ca principale responsabilităţi participarea la proiectarea şi realizarea de noi produse Geographic Information System şi sisteme de navigaţie pentru platformele mobile. Această poziţie a apărut datorită creşterii foarte rapide a gradului de utilizare a dispozitivelor mobile, fapt ce a atras după sine o dezvoltare a serviciilor oferite prin intermediul acestora.
Tot în domeniul IT&C se regăseşte si al doilea job proaspăt „inventat”, cel de designer (modelator) 3D. Cei care aleg o astfel de poziţie sunt specializaţi în design de obiecte şi aplicaţii grafice, în special pentru mediul online. Ei sunt căutaţi în general de firme de web design/development, studiouri de creaţie sau agenţii de publicitate.
Configuration administrator este cel de-al treilea job din top. Dezvoltarea sistemelor informatice ale companiilor şi apariţia datacenter-elor au delimitat un post având ca scop gestionarea tuturor componentelor unui sistem informatic.
Storage & back-up specialist este un job nou care s-a desprins ca o specializare a poziţiei de administrator de sistem, fiind legat tot de apariţia datacenter-elor. Specialistul în stocare şi back-up stabileşte capacitatea optimă de stocare a serverelor pentru a se asigura o funcţionare bună şi continuă a sistemului informatic al companiei.
Dincolo de mediul IT, au luat naştere şi alte joburi noi, mai ales datorită nevoilor companiilor româneşti de a-şi dezvolta strategiile de business. Un astfel de exemplu este cel de HR business partner. Acest specialist acţionează într-un anumit domeniu de business în scopul de a dezvolta şi implementa o strategie coerentă de resurse umane.
Şi poziţia de business process manager este strâns legată de dezvoltarea mediului de afaceri autohton. Persoanele cu un astfel de job se ocupă de organizarea, evaluarea şi îmbunătăţirea sistemului de management organizaţional al firmei şi al subsistemelor acestuia.
Intrarea României în EU şi apariţia fondurilor ce trebuiau asimilate a născut un alt loc de muncă aflat acum la mare căutare cu toate că în urmă cu trei ani nici măcar nu exista: consultant de fonduri nerambursabile. Rolul acestuia este de identificare a potenţialilor clienţi interesaţi de întocmirea de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.
Un alt job foarte important în ziua de azi este cel de specialist în lichidarea activelor. Acesta intervine când o companie în criză a epuizat toate metodele de reducere a costurilor pentru a se redresa. Practic, specialiştii în lichidarea activelor identifică şi valorifică activele fixe de care compania se poate lipsi, fiind un „reparator de business-uri”.
Chief conversation officer este o altă poziţie extrem de interesantă apărută în nomenclatorul profesiilor. Dezvoltarea reţelelor de socializare gen Facebook sau Twitter a născut acest tip de meserie. „Chief conversation officer-ul răspunde de modul în care un brand este reflectat în reţelele sociale, intervine activ şi chiar proactiv în discuţiile centrate pe compania care i-a angajat.
Încercările disperate de a proteja resurse naturale au dus la crearea unor poziţii de profil, aşa numitele slujbe verzi (green collar jobs). Acestea sunt definite cel mai simplu ca fiind joburi operaţionale care respectă în cel mai înalt grad mediul înconjurător. Din această categorie fac parte joburile de mecanic de turbină eoliană, specialist în instalaţii solare, specialist de legislaţia mediului sau inginer de ape uzate.