CEDS: Drepturile tinerilor și ale femeilor însărcinate sunt încălcate
Potrivit Agerpres, raportul cuprinde 25 de concluzii, dintre care 11 sunt de neconformitate, iar pentru trei Comitetul nu a putut realiza o evaluare pentru că nu a avut la dispoziție informațiile necesare. Cele mai multe dintre concluziile de neconformitate fac referire la articolul 7 al Cartei (dreptul copiilor și tinerilor la protecție). Astfel, evaluarea menționează că nu sunt efectiv garantate interzicerea folosirii forței de muncă a copiilor sub 15 ani și nici prevenirea condiționării angajării lor în funcție de un anumit nivel de educație. Este criticat și faptul că în România nu este stabilit clar dreptul ca timpul dedicat programelor de formare profesională să fie inclus în programul normal de lucru și să fie remunerat la fel ca acesta.
O altă concluzie de neconformitate privește articolul 8 — dreptul angajatelor la protecția maternității — și menționează negarantarea unor despăgubiri corespunzătoare în cazul concedierilor abuzive ale femeilor aflate în perioada prenatală sau în concediu de maternitate. În privința dreptului la ocrotirea sănătății se menționează screeningul insuficient în cazul femeilor gravide și al copiilor mici. O altă concluzie de neconformitate se referă la lipsa unui nivel minim de asistență pentru cei aflați în concediu medical.
CEDS solicită autorităților române, printre altele, garanții că familiile rome beneficiază de locuințe adecvate și că migranții nu vor fi expulzați în țările lor.