Cealaltă față a puterii. Capriciile celui mai în vârstă lider în exerciţiu din lume
Preşedintele Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe tocmai a serbat împlinirea vârstei de 93 de ani. A suflat în cele aproape o sută de lumânări în cadrul unei ceremonii limitate la miniştri şi la cei mai apropiaţi colaboratori ai săi. Iar concetăţenii săi au fost invitaţi să-i facă urări prin intermediul reţelelor sociale şi mass-media.
Ce a făcut Mugabe mai exact de ziua sa? Și-a exprimat ferma intenţie de a continua să conducă țara, în pofida semnelor de îmbătrânire tot mai evidente, după cum notează AFP. Mai precis, în ajunul celei de-a 93-a aniversări, Mugabe şi-a reiterat hotărârea de a păstra cu orice preţ frâiele conducerii în Zimbabwe: “Majoritatea oamenilor cred că nu există nimeni care să mă înlocuiască”, a declarat el la radioul public.
Dineul aniversar marca Mugabe a avut un caracter privat, marele banchet urmând să fie oferit sâmbătă miilor de susţinători, în parcul naţional Matopos, la periferia celui de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Bulawayo (sud). Aceste mese exaggerate, într-o ţară afectată de o gravă criză economică şi unde 90% din populaţie nu are un loc de muncă, alimentează în fiecare an polemici, potrivit presei internaționale.
Spre exemplu, anul trecut, Robert Mugabe le-a oferit invitaţilor carne de elefant, bivol, antilopă şi un tort enorm de 92 de kilograme. Costul total al festivităţilor s-a ridicat, potrivit presei, la 800.000 de dolari, iar mass-media locale au informat chiar că militanţi ai Zanu-RF, partidul prezidenţial, i-au obligat pe oamenii care locuiesc în apropiere de locul festivităţii să achite o contribuţie între unul şi cinci dolari!
O poliție omniprezentă
În decembrie anul trecut, partidul său l-a desemnat pentru a candida la un nou mandat prezidenţial la scrutinul din 2018.
Născut la 21 februarie 1924 în acest teritoriu cunoscut la acea vreme sub denumirea de Rhodesia de Sud, o colonie britanică, Mugabe era învăţător în momentul în care s-a alăturat rebeliunii împotriva minorităţii albe aflate atunci la putere. De la declararea independenţei ţării, în 1980, Mugabe a fost mai întâi prim-ministru (1980-1987), iar din 1987 a devenit preşedinte.
În timpul celor 36 de regim Mugabe, Zimbabwe a devenit o ţară extrem de săracă şi în prezent traversează o profundă criză economică, ce suscită o nemulţumire crescândă în rândul populaţiei, reprimată imediat de o poliţie omniprezentă.
Un protocol între mai multe guverne și companii
În anul 2012, într-un raport al observatorilor organizației Partnership Africa Canada (PAC), membru al organizației The Kimberley Process (KP) care reglementează vânzarea de diamante era menționat faptul că 2 miliarde de dolari obținuți din vânzarea diamantelor extrase la zăcământul Marange din Zimbabwe au fost furate. De către elita conducătoare a țării, în frunte cu…președintele Robert Mugabe.
Autoritățile din Zimbabwe declară neîntrerupt că raportul este o minciună. "Kimberley Process" reprezintă un protocol între mai multe guverne și companii miniere care se ocupă cu eliminarea traficului de diamante care finanțează diverse războaie civile în lume. Conform New York Times, Organizația a descoperit, încă din 2006, abuzuri militare grave și crime în minele de exploatare din Zimbabwe. Această țară deține unul dintre cele mai mari depozite de diamante din lume și a promis, prin semnatarea protocolului, că nu va cumpăra sau vinde diamante care nu au fost certificate de Procesul Kimberly ca fiind de proveniență legală.
Unitate, Libertate, Muncă?
Potrivit presei internaționale, zeci de milioane de dolari, dacă nu mai mult, vin periodic din afacerea cu diamante. Iar cea mai mare parte din aceste câștiguri ajunge, în secret, în contul președintelului Mugabe și a aliaților săi. Pe lângă o avere considerabilă, pietrele prețioase îi asigură şi supremația în Zimbabwe. În urmă unei atente monitorizări realizate de către analiși, diplomați și avocați, s-a ajuns la concluzia că președintele își însușește cea mai mare parte din veniturile asigurate de diamante.
Există voci, printre care și membri ai partidului președintelui, care susțin că aliații acestuia își însușesc milioane de dolari din banii statului, în interes personal sau politic.
"Diamantele reprezintă o mană cerească pentru ei și un blestem pentru restul populației din Zimbabwe", după cum subliniază unii dintre analiști. Diamantele reprezentând principala armă ”secretă” prin care Mugabe își asigură conducerea. Ce va urma? Având în vedere că, din 2005, operațiunea "Murambatsvina" (în traducere – "îndepărtează gunoiul") a însemnat strămutarea forțată a zeci de mii de familii, din cartierele sărace către sate, cu demolarea sau incendierea caselor.
Deviza țării este, în continuare, "Unitate, Libertate, Muncă"…