Ce vom vedea la One World Romania 2016
O parte din filmele noii ediții atacă subiecte precum criza refugiaților și valorile europene puse la încercare, teme extrem de actuale și prezente în viețile noastre. Alte subiecte care au fost recent aduse și în atenția mass-media din România sunt cel al violenței domestice și cel al violului.
În secțiunea „Ochiul vânăt al dragostei noastre" sunt grupate 3 lungmetraje și 2 scurtmetraje cu povești din India, Tanzania, Statele Unite ale Americii, Belgia și Austria. „India'Daughter" este poate cel mai impresionant film al acestei secțiuni, iar la proiecțiile din datele de 23 și 24 martie veți avea ocazia să o cunoașteți pe regizoarea Leslee Udwin. Leslee prezintă cazul lui Jyoti Singh – o studentă la Medicină din Delhi, care a fost ucisă în urma unui viol în grup, totodată investigând și cultura patriarhală a Indiei și toate prejudecățile care au dus la tragicul eveniment.
Filmele secțiunii „Dincolo de cămașa de forță" ne poartă în lumea din spatele zidurilor unor instituții de boli mintale din Germania, Austria, Italia și Croația. Unul dintre filmele acestei secțiuni, intitulat „Only Barberry Remains", urmărește încercarea unui psiholog austriac și a doi pacienți evadați din aripa de maximă siguranță al unui spital psihiatric din Germania de a deschide un centru de terapie alternativă. Regizoarea Lia Sudermann va fi prezentă la proiecțiile documentarului de joi 24 martie și vineri 25 martie.
O altă secțiune din cadrul noii ediții One World Romania poartă numele „Trăim ca să muncim?" și prezintă 3 documentare europene, dar și o selecție de 8 scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia în perioada 1949-1896. Filmele acestei secțiuni explorează din mai multe puncte de vedere teribila piață a muncii din zilele noastre – un grup de tineri defavorizați din Norvegia refuză să danseze cum le cântă „piața", câțiva greci ajunși în situații dramatice încearcă să ducă lucrurile pe un făgaș normal, iar un tânăr sârb se zbate să iasă din orașul minier unde s-a născut și care nu-i oferă nicio perspectivă.