Ce ţară oferă oportunităţi uriaşe de afaceri pentru România
Algeria – ţară membră OPEC, bogată în resurse naturale şi cu o ieşire la Marea Mediterană de 1.200 de km -, a adoptat în anul 2010 un program de dezvoltare gigant în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari. Problema este că algerienii singuri nu pot să absoarbă fondurile uriaşe de care dispun, având nevoie de implicare unor companii externe.
De pildă, numai pentru dezvoltarea resurselor umane se vor aloca 118 miliarde de dolari, adică aproximativ 9.386 de miliarde de dinari algerieni, potrivit camerei de comerţ Româno-Algeriene. Banii urmează să fie investiţi în educaţie, sănătate, construcţii, energie (electricitate şi gaze în mediul urban şi rural), sport, cultură şi instituţii de solidaritate socială. Pentru dezvoltarea infrastructurii se vor acorda peste 81 de miliarde de dolari, adică 6.447 de miliarde de dinari algerieni. Guvernul de la Alger vrea să construiască autostrăzi în zona de est şi de vest a ţării, vrea să dubleze numărul de drumuri naţionale, să construiască aeroporturi, linii de tramvai în oraşe, să modernizeze mai multe porturi şi aeroporturi, să facă lucrări de mediu şi multe altele.
Aproape 8 miliarde de dolari vor fi investiţi în construcţia de spitale, complexe de sănătate, şcoli de formare profesională, săli de prim ajutor şi de policlinici. Oportunitatea nu înseamnă numai construcţia acestor cladiri, plus tot ce aduc ele cu sine (lucrări edilitare etc), ci şi nevoia de personal specializat pentru a opera în aceste instituţii.
Algeria a fost dată peste cap în anii de tulburări interne, iar acum încearcă să recupereze. „Din punct de vedere economic, social şi cultural, ţara a fost dată foarte mult înapoi“, a spus Gabriella Pascaru Bisi, Director Comunicare Camera de Comert şi Industrie România-Algeria.
În anul 2012 România şi Algeria au sărbătorit 50 de ani de relaţii diplomatice, ţara noastră fiind una dintre primele care a deschis o ambasadă la Alger. „Schimburile bilaterale între Algeria şi România sunt în creştere“, a spus doamna Nadjet Karabernou Pădureţ, preşedinta CCIR-A. „România exportă mai mult decât importă din Algeria, iar valoarea totală a schimburilor în primele nouă luni ale anului 2012 au fost în valoare de 335,14 milioane de dolari americani.“ Algeria are o pondere de 2,94 % din volumul total al exporturilor României, fiind una dintre cele mai importante ţări din Africa de Nord din punct de vedere comercial.
Planul de dezvoltare al Algeriei ar putea fi un moment extrem de prielnic pentru extinderea relaţiilor economice între ţări, dar şi între mediile de afaceri. Iar companiile româneşti ar putea participa şi ele, cred cei de la Camera de Comerţ Româno-Algeriană. Companiile străine beneficiază şi de condiţii privilegiate de taxe şi impozite, iar partea buna pentru eventualii investitori este ca cele mai multe proiecte din planul algerian nu a fost realizat, spun cei la la Camera de Comerţ România-Algeria.