Ce spun psihologii despre nevoia de selfie?
Psihologii subliniază că, într-adevăr, nevoia de socializare reprezintă un comportament normal, fie că este vorba despre lumea reală, fie că vorbim despre mediul online. Însă atrag atenția că tulburările de comportament apar atunci când utilizatorii, în special tinerii, pun mai mare accent pe promovarea sinelui și mai puțin pe procesul de socializare, potrivit unui comunicat de presă.
Fenomenul selfie
Specialiștii mai precizează că, deși fotografiile selfie reprezintă un simplu instrument de autopromovare, poate deveni periculos pentru societate pentru că formează o generație de narcisiști, care se preocupă continuu de propria imagine
„În mediul online întotdeauna va fi cineva mai frumos, mai deştept și mai sus decât tine, lucru care rănește, și imaginea de sine poate fi afectată. Din acest punct de vedere, Facebookul este o piedică în calea comunicării, apropierii dintre oameni. Din cauză că petrec foarte multe ore pe rețelele de socializare, tinerii de azi nu mai ştiu să construiască relații interumane funcționale, în care să primească atenție, iubire și validare. Aceste nevoi și trebuințe, nefiind satisfăcute în viața reală, ei și le satisfac în lumea virtuală”, consideră psihologul Iuliana Fulas. Specialistul consideră fenomenul selfie drept „o formă de narcisism, un strigăt după atenție, întemeiat pe singurătate, și apare din dorința de a fi iubiți, validați de ceilalți, din dorinţa de a umple un gol din suflet”.
Citește și De ce ai face un book selfie?
Psihologul a adăugat că motivul pentru care majoritatea tinerilor postează poze cu ei pe rețelele sociale online este strâns legat de stima de sine scăzută și de nevoia de atenție și validare. Mai mult, specialistul ține să atragă atenția că o fotografie selfie promovează doar aspectul fizic, nu și alte calități, iar comparaţia cu „idealurile de frumusețe” pe care mass-media le promovează și ridicarea aspectului fizic la nivel de valoare absolută pot duce la dezvoltarea unor probleme emoţionale.
„Un comentariu negativ, o glumă sau puţine like-uri la o fotografie selfie îi imping pe mulți tineri la gesturi extreme. Vizionarea fotografiilor selfie sau a statusurilor unor persoane care par a fi perfecte și fericite poate duce către o stimă de sine scăzută, anxietate și depresie”, crede psihologul Iuliana Fulas.
Selfie-ul, un mod neautentic de a menține echilibrul interior
În opinia psihologului Iuliana Fulas, „tinerii trebuie să înțeleagă că, folosite moderat, fotografiile selfie pot fi unelte pozitive în exprimarea sinelui, dar atunci când postează selfie-uri în exces, caută, de fapt, aprobarea celor din jur, caută validare și menţinerea unei imagini de sine pozitive”. Selfie-urile sunt un mod neautentic de a menţine echilibrul interior, consideră specialistul.
Iuliana Fulas mai spune că nu e nimic anormal ca oamenii, în general, să caute atenția, aprobarea și validarea în relația cu celălalt, însă acestea pot fi benefice doar în relații interumane directe, bazate pe comunicare, iubire, intimitate, emoții și sentimente profunde.
„A crea o prietenie cere timp, contact vizual real, trebuie să simți, să vezi, să auzi persoana respectivă, cunoaşterea reală este vitală și aduce un echilibru ce nu-l vom mai căuta în lumea virtuală”, declară psihologul Iuliana Fulas.
Citește și Allview a lansat cel mai subțire telefon din lume
Psihologul are și o recomandare pentru părinți: ca să prevină generarea stării de depresie și anxietate, este de dorit să monitorizeze timpul petrecut de copiii lor pe Facebook, iar orice schimbare apărută în comportamentul copiilor/tinerilor să fie un semnal de alarmă: în spatele unui banal selfie se pot ascunde multe frustrări și sentimente negative.
Iuliana Fulas mai atrage atenția că tinerii ar trebui să se analizeze atent și să-și pună câteva întrebări de bază:
Cine sunt eu?
Ce cred despre mine?
De ce sunt singur/singură?
De ce nu am contacte reale?
Ce temeri am?
Mă simt neîmplinit/ă?
Cum fac să-mi rezolv aceste probleme?
Următorul pas este consultarea unui specialist.