Ce programe pentru tineri sunt cuprinse în bugetul de stat anul acesta
Programul SRL – D
Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor aparținând întreprinzătorilor tineri (SRL-debutant) va avea în anul 2016 o alocare totală de 22,7 milioane de lei. În cadrul programului SRL-D 2016, Ministerul Economiei vrea să ajute 1.100 de întreprinderi înființate de debutanți. Prin intermediul acestui mecanism de finanțare, statul vrea să stimuleze înființarea de noi microîntreprinderi și să dezvolte aptitudinile antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private. Schema de sprijin constă în acordarea a maximum 10.000, ca ajutor financiar nerambursabil, reprezentând 50% din investiția pe care trebuie să o facă. Astfel, pentru a beneficia de acest program, un antreprenor debutant trebuie să investească și el încă 10.000 de euro de la el.
Un alt aspect criticat a fost și definiția antreprenorului debutant, care impunea că beneficiarul să nu fi avut până atunci nicio activitate antreprenorială, nici măcar persoană fizică autorizată, și să nu fi avut vreodată nici măcar o acțiune într-o altă companie. procedura îi exludea astfel până și pe "acționarii" cuponiadelor (programele de privatizare în masă din anii '90) sau pe cei care au tranzacționat acțiuni pe bursă.
Programul START
Programul START are ca obiectiv dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. START va avea la dispoziţie în 2016 un buget total de 17 milioane de lei, în scădere cu 3 milioane de lei faţă de anul precedent. Conform procedurilor din 2015, IMM-urile au putut beneficia de un ajutor de de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 120.000 de lei pentru fiecare participant. Diferenţa de 10% din investiţie a trebuit să fie acoperită de beneficiar din surse proprii. Condiţia esenţială este ca aceste mici firme să reprezinte startup-uri, adică să aibă cel mult doi ani vechime. (perioada este calculată în funcţie de data înregistrării la Registrul Comerţului. Sumele nerambursabile de la stat pot fi utilizate pentru cumpărarea de echipamente tehnologice, aparate şi instalaţii de masura şi control, autoutilitare, echipamente IT, mobilier, spaţii de lucru şi de producţie.
Programul Tânărul Fermier
Programul Tânărul Fermier prevede ca tinerii care încep o afacere la ţară pot primi până la 50.000 de euro fonduri europene nerambursabile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. În cadrul acestei sub-măsuri PNDR se va sprijini instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi sau manageri ai unei exploataţii agricole. Instalarea ca tânăr fermier este un proces care implică realizarea unor etape. Acest proces trebuie să fi început şi să fie încă în curs de desfăşurare în momentul în care tânărul fermier depune cererea de finanţare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei submăsuri. Sprijinul acordat prin programul PNDR va contribui la îmbunătăţirea managementului, la creşterea competitivităţii sectorului agricol şi va susţine procesul de modernizare, precum şi conformitatea cu cerinţele de protecţie a mediului, igienă şi bunăstarea animalelor şi siguranţa la locul de muncă. Sprijinul financiar prin noul PNDR va fi acordat pe baza unui plan de afaceri pentru dezvoltarea exploataţiei. Sprijinul neramburasabil este de maximum 50.000 euro şi va fi acordat sub formă de primă în două tranşe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare, iar restul de 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.