Ce program de lucru vi se potrivește: 4 zile pe săptămână sau 6 ore pe zi?
Într-adevăr, mai degrabă decât să ne ofere libertatea, digitalizarea, accesul nelimitat la e-mail ne-au oferit doar speranța că vom putea avea mai multe ore libere la dispoziție. Un angajat își verifică mesajele la ora 6.30, deși programul lui începe oficial la ora 9.00. În același timp, el este deranjat dacă angajatorul își permite să îl sune după terminarea orelor de lucru, deși pentru unele companii și acest fapt devine acceptabil, doar pentru simplul motiv că este posibil.
Este nevoie însă de un echilibru, spun specialiștii în resurse umane, deoarece, în acest mod, viața privată se va amesteca într-un mod neproductiv cu cea profesională, conducând la o proastă gestionare a timpului și, într-un final, la scăderea randamentului angajaților.
Mai puține ore pe zi
Pornind de la același raționament, o companie britanică a scurtat ziua de lucru a angajaților de la opt ore la șase ore, inspirată fiind de un model scandinav care vizează creșterea bunăstării și a eficienței personalului. Astfel, muncitorii de la Liverpool spun că se simt mult mai odihniți și plini de energie de când ziua de lucru a fost redusă, deși unii recunosc că s-au simțit ciudat la început.
Personalul companiei britanice, care lucra de obicei de la 8:30 până la 17:30, începe acum ziua la 9:00 și o încheie la 16:00, având obligatoriu o oră pentru pauza de prânz, perioadă în care trebuie să părăsească birourile. Schimbarea orarului s-a făcut din ianuarie 2016 și, fiind mijlocul iernii, angajații plecau de la birou pe lumină, ceea ce a contat foarte mult pentru starea lor de spirit.
Atmosfera de la locul de muncă s-a schimbat, potrivit șefului de strategie și planificare, Darren McLeod, citat de publicația Huffington Post. El a constatat că atunci când vine la muncă se simte mult mai odihnit, că în general toată lumea este foarte pozitivă de când a fost introdusă ziua de lucru de șase ore, deoarece le oferă tuturor posibilitatea de a-și petrece mai mult timp pentru propriile pasiuni.
În plus, faptul că ziua de lucru este mai scurtă i-a determinat să își schimbe și obiceiurile de a lucra. De exemplu, întâlnirile care durau ore acum se desfășoară mult mai rapid.
Un model scandinav
Ziua de lucru de șase ore pentru a îmbunătăți moralul personalului și eficiența este un model testat deja de mai multe companii din Suedia. Țara este renumită pentru abordarea sa față de o muncă, în 2012 fiind înregistrată ca având una dintre cele mai scurte zile de lucru între țările OECD. În aprilie 2014, conducătorii orașului Goteborg au anunțat că toți angajații de la stat vor lucra doar șase ore pe zi, ca parte a unui experiment prin care doresc să observe dacă viața oamenilor se va îmbunătăți și dacă va crește, în același timp, productivitatea. Astfel, asistente medicale de la un azil de bătrâni au fost primele care au testat acest nou program și au trecut de la un orar de opt ore la o zi de lucru de șase ore, pentru același salariu.
Experimentul Svartedalens i-a inspirat și pe alți angajatori din Suedia, iar tendința nu s-a limitat la sectorul public: întreprinderile mici au susținut că o zi mai scurtă poate crește productivitatea, reducând, în același timp, fluctuația personalului.
Soluția în beneficiul companiei
Dar, până la urmă, de ce muncim opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână? La 25 septembrie 1926, Ford Motor Company a instituit săptămâna de lucru de cinci zile, 40 de ore pe săptămână, pentru angajații săi din fabrică. Chiar dacă Ford nu a fost primul care a făcut acest lucru, compania a fost, fără îndoială, una dintre cele mai influente.
Această acțiune, cel puțin la început, nu i-a adus foarte mulți prieteni lui Ford. La momentul respectiv, unii credeau că a nu-i da omului de lucru în orice moment liber înseamnă pur și simplu să încurajezi alcoolismul. Deoarece alcoolismul chiar era o problemă reală în acea epocă.
Desigur, Ford nu a făcut această schimbare doar din bunătate. El a înțeles că o săptămână de lucru de cinci zile cu muncă de opt ore, opt ore de recreere și opt ore de odihnă îi va încuraja pe oameni să lucreze mai eficient pentru concediul de la sfârșit de săptămână. El s-a gândit că oamenii vor merge la magazine în zilele de sâmbătă. Persoanele cu mai mult timp liber au nevoie de mai multă îmbrăcăminte, să mănânce o varietate mai mare de produse alimentare și, desigur, este mai probabil că vor fi tentate să își cumpere un automobil pentru a călători.
Dincolo de beneficiile aduse de vânzarea produselor, și alte companii au urmat exemplul Ford, deoarece au observat, de asemenea, că angajații fericiți sunt și mai eficienți.
Suntem programați să credem că dacă lucrăm mai mult și mai greu avem realizări mai mari. Dar dacă lucrul mai puțin este cheia reală a succesului? Unii angajatori au instituit săptămâna de lucru de patru zile, deoarece au considerat că acest model crește productivitatea și satisfacția la job și că, în acest mod, își vor putea păstra toți angajații talentați, nu doar pe femeile care doresc mai mult timp cu copiii. O companie din România a îmbrățișat recent acest model, care funcționează, printre altele, și pentru că este vorba de un număr nu foarte mare de angajați.
Cu alte cuvinte, introducerea unor modele diferite de program este posibilă, dar nu în orice companie va produce aceleași rezultate.