Catedrala Mântuirii Neamului putea arăta altfel
Centrul de greutate al expoziţiei cade pe proiectul necâştigător pentru „Catedrala Mântuirii Neamului”, semnat de arhitectul Radu Teacă, o propunere izvorâtă din nevoia de a da o replică la ceea ce se construiește acum. Deși proiectul arhitectului Teacă respecta în termeni generali tema dată de Patriarhie privind funcțiunile, suprafețele, înălțimea sau situl, ținând cont de gabaritul și complexitatea edificiului, arhitectul propunea o schimbare mare de abordare. O schimbare izvorâtă din nevoia de experiment în arhitectura religioasă, mai ales în cea ortodoxă. Însă nu un experiment de dragul exercițiului, ci unul profund documentat și inspirat din tradiția ortodoxă, semiotică și istorie.
Expoziția include, aşadar, o serie de machete complexe de arhitectură, randere video incluzând și interiorul catedralei, fragmente din ipsos din care s-a realizat macheta de detaliu și imagini grăitoare ale celor trei variante de proiecte propuse de Radu Teacă – o capelă, o biserică și catedrala.
„Proiectele sunt prezentate pe larg, în încercarea de a oferi o alternativă la spaţiile sacre lipsite de substanţă, numite în mod superficial tradiționale, care domină de aproape un secol arhitectura religioasă autohtonă” explică arh. Adrian Ciocăzan.
Vernisajul a atras prezența a numeroase personalități din lumea culturală și arhitecturală. Astfel, printre cei prezenţi la vernisaj s-au numărat Petru Lucaci (Președintele UAPR), arh. Sorin Vasilescu (profesor la catedra de Istorie a Arhitecturii Moderne din cadrul UAUIM) și Costin Popescu (profesor în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării).
De asemenea, au participat pictorii Vladimir Șetran, Horia Paștina și Mihai Sârbulescu, bizantologul Petre Guran, etnologul Costin Nicolescu, artistul Grigore Leșe sau arhitecți precum Dorin Ștefan, Florian Stanciu, Iulia Stanciu, Attila Kim sau Christian Tanascaux (arhitect rezident în Paris).