Câte companii cu profit au susținut sectorul non-profit anul trecut
Chiar dacă suma totală direcționată a crescut cu 26% față de anul precedent, ea reprezintă doar 42% din suma totală care putea să ajungă la sectorul neguvernamental.
Pe baza unor cifre oferite în exclusivitate de ANAF, Fundația HOSPICE Casa Speranței, EY România și Asociația pentru Relații Comunitare au prezentat în cadrul conferinței organizate miercuri, 9 noiembrie, date concrete cu privire la felul în care a fost folosită în România „facilitatea fiscală 20%”.
„Potrivit datelor furnizate de ANAF, în 2015, 150.541 de societăți comerciale au realizat profit în România. Dacă toate acestea ar fi direcţionat către sectorul non-profit suma maximă prevăzută de lege, peste 375 de milioane de euro ar fi putut susține domenii cheie precum sănătatea, mediul și educația. Totuși, doar 34.811 dintre aceste companii, reprezentând 23% din total, au înregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totală direcționată către ONG-uri fiind de aproape 157 de milioane de euro ”, a precizat Laszlo Bodor – Director de Fundraising și Comunicare al HOSPICE Casa Speranței.
Tot în cadrul conferinței, Mihaela Vasilescu – Tax Manager EY Romania – a anunțat că anul 2016 a venit cu o noutate importantă. Mai exact, în loc de 0,3%, firmele pot să scadă din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizări în limita a 0,5% din cifra de afaceri. Această schimbare are un impact pozitiv asupra sumelor ce pot fi direcționate către mediul neguvernamental.
Gabriel Sincu – Tax Executive Director EY Romania – a explicat mecanismul și cadrul legislativ prin intermediul căruia o societate comercială poate beneficia de facilitățile oferite de Legea Sponsorizării și Codul Fiscal. „Încurajez utilizarea ‘facilității fiscale 20%’, consider că este o modalitate simplă și onestă prin care societățile comerciale pot investi în sectorul non-profit și, prin urmare, în societate, fără niciun cost. Ernst&Young poate oferi consultanță gratuită tuturor celor care își doresc să utilizeze această facilitate. Doar împreună putem face schimbarea pe care ne-o dorim.”
Întregul proces, alături de pașii necesari, este pus la dispoziția tuturor companiilor pe 20.hospice.ro, în secțiunea „Inițiative”.