Cât câștigă un magistrat detașat la Ministerul Justiției
"Dincolo de faptul că magistraţii trebuie să facă magistratură, de exigenţele izvorâte din principiul separaţiei puterilor în stat, răspunzând unora dintre întrebările repetitive, fac următoarele precizări: Magistraţii detaşaţi la Ministerul Justiţiei ocupă o funcţie vacantă asimilată magistraţilor, ţin rezervat postul de pe care au fost detaşaţi, având următoarele drepturi băneşti: un salariu lunar, care poate fi chiar şi de 20.000-24.000 lei, iar dacă nu sunt din Bucureşti, primesc şi o diurnă lunară care poate să ajungă chiar şi la 11.000-12.000 lei, contravaloarea chiriei, care este de 2.700 lei, precum şi decontarea cheltuielilor de transport, la domiciliu şi retur !", a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a mai precizat că indiferent de nivelul instanţei sau parchetului de la care provin, magistraţii detaşaţi sunt asimilaţi judecătorilor sau procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
CITEȘTE ȘI: Tânăra generaţie apreciază mentorii și liderii puternici
CITEȘTE ȘI: Deşeuri transformate în energie, mai puţină apă folosită
Pe 25 mai, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat la Parlament că a solicitat CSM să înceteze detaşările tuturor magistraţilor, deoarece ministerul trebuie să-şi angajeze personal propriu, pe care să îl formeze, „să îl fidelizeze” în spiritul Ministerului Justiţiei şi pe care să conteze mulţi ani de acum înainte.
„Legea spune că detașările sunt pe trei ani, de cel mult două ori. Sunt foarte mulţi detaşaţi, din cei care sunt la Justiţie, care depăşiseră acel interval de timp. Ministerul Justiţiei trebuie să-şi angajeze personal propriu, avem foarte mulţi jurişti în România, avem jurişti foarte bine pregătiţi, jurişti pe care să-i angajăm la Ministerul Justiției, să-i formăm, să-i fidelizam în spiritul Ministerul Justiției”, a spus Tudorel Toader, întrebat dacă există tensiuni între minister şi CSM în privinţa detaşărilor.
CITEȘTE ȘI: Cum îți schimbă voluntariatul cariera. Ce câștigi ca voluntar?
CITEȘTE ȘI: Care sunt beneficiile unor zile de concediu? Specialiștii explică influența acestora la locul de muncă