Cat castiga un contabil?
Daca luam exemplul catorva pozitii din acest domeniu, salariile pornesc de la un nivel minim de 550 – 700 de euro net pentru un contabil junior, cu sase luni pana la un an experienta si cresc, pe masura ce ne referim la persoane cu o experienta mai mare. Astfel, salariul pentru un contabil cu unul – trei ani experienta poate varia intre 700 – 1.200 de euro net, in timp ce pentru un contabil-sef, salariul se incadreaza in intervalul 1.500 – 2.200 de euro net. Pentru pozitiile manageriale, precum cele de Accounting Manager, salariile se situeaza la un nivel de 2.300 – 3.000 de euro net, iar pentru pozitii de Chief Financial Officer, salariile pornesc de la un minim de 3.000 de euro si pot ajunge pana la 6.000 de euro sau chiar depasi aceasta suma, in functie de marimea companiei si de nivelul de responsabilitate. Pentru pozitii precum cele de Financial Controller, salariile sunt cuprinse in intervalul 2.200 – 2.800 de euro net.
Dezvoltarea profesionala ca factor motivational
Pe langa salariul propriu-zis, companiile au introdus o gama tot mai larga de beneficii pentru a-si atrage sau motiva angajatii. Asigurarile medicale, asigurarile de viata, abonamentele la sala, al 13-lea salariu, diversele bonusuri sunt cateva exemple de beneficii care se adauga la pachetul angajatilor. Pe langa acestea, investitia companiei in dezvoltarea profesionala a angajatilor devine un factor motivational tot mai puternic pentru candidati. Un numar tot mai mare de companii suporta integral sau partial costurile pentru obtinerea unor certificari precum ACCA, C.E.C.C.A.R etc.
+15% la salariu pentru bucuresteni
Comparativ cu alte zone ale tarii, salariile din Bucuresti sunt, in continuare, cu aproximativ 15% mai ridicate. Cu toate acestea, s-a observat o crestere a nivelului salarial si in provincie, in special datorita noilor investitori care au intrat pe piata. Se pune de multe ori intrebarea: sunt salariile intr-o multinationala mai mari in comparatie cu salariile dintr-o companie mai mica? Primul impuls ar fi sa spunem categoric da! Insa realitatea se dovedeste a fi alta. Multe dintre companiile mai mici, poate nou intrate pe piata, au strategii de dezvoltare ambitioase si doresc sa isi intregeasca echipa cu oameni foarte buni. Acesta este motivul pentru care de multe ori oferta unei companii mai mici o poate depasi pe aceea a unei multinationale.
Sunt preferati managerii straini
Daca ar fi sa ne referim la factorii care ii determina pe candidati sa opteze pentru o companie sau alta, acestia s-au diversificat foarte mult si nu mai sunt legati doar de aspectul salarial. Cu siguranta asteptarile salariale au crescut si ele si au un rol important in alegerea companiei, insa selectia se face si in functie de domeniul de activitate al companiei, imaginea pe piata a acesteia, programul de lucru, frecventa deplasarilor in tara sau in strainatate, softul specializat pe care compania l-a implementat, expunerea la mediul international si chiar nationalitatea managementului (multi candidati sunt mai motivati sa lucreze direct cu expati decat cu manageri romani).
Toti acesti factori laolalta formeaza pachetul oferit de companie si au un rol decisiv in alegerea facuta de candidat. In ceea ce priveste fluctuatia de personal, aceasta se intalneste preponderent in cazul pozitiilor de entry level iar pe masura ce nivelul creste, angajatii sunt mult mai stabili. Cu toate acestea, cea mai mare provocare a fiecarei companii este de a gasi modalitati eficiente prin care sa isi motiveze si fidelizeze angajatii, pentru a pastra un nivel al fluctuatiei de personal cat mai scazut.