Câștigi cât meriți. Cum schimbi asta?
Poate că îți spui că nu ai din ce să economisești din moment ce abia îți ajung banii să trăiești de la o lună la cealaltă și să îți plătești ratele la bancă. Economisirea nu are legătură cu suma de bani pe care o câștigi. Este un obicei pe care este important să-l dezvolți indiferent de cât câștigi. Nu contează valorea, ce contează este cum gestionezi suma respectivă.
Aceste concluzii nu sunt sfaturi de la un guru în dezvoltare financiară, ci de la un om care a trecut prin toate etapele financiare:
Cu toții am trecut prin perioadele modeste ale studenției, perioade în care am avut salarii foarte mici și altele în care am evoluat în carieră și odată cu evoluția au crescut și veniturile.
În toate aceste perioade cu toții am învățat lecții despre administrarea eficientă a banilor. Din păcate, majoritatea lecțiilor cu adevărat valoroase le-am învățat din greșeli. Iată câteva dintre ele:
1. Pune 10% deoparte
Primul lucru pe care-l faci când primești salariul este să pui deoparte 10%. Pune-i într-un cont de economii și nu te atinge de ei. Scoate bani din acest cont doar dacă poți să investești în ceva care să îți aducă venit pasiv. Adică, fără să trebuiască să mai muncești tu. Să muncească banii pentru tine.
2. Folosește bugete
Firmele mari lucrează doar pe buget. Iar acest lucru se întâmplă pentru că vor să aibă control asupra banilor cheltuiți. Bugetul este acel indicator care îți arată până unde ai voie să îți întinzi plapuma.
De ce nu am face la fel în familie? Fă un buget lunar. Câți bani se duc lunar (în medie) pe: curent, gaz, apă, întreținere, internet, mâncare etc? Definește suma aceasta și, în momentul în care încasezi salariul, pune-i deoparte.
Dacă nu faci acest lucru, vei avea bani în cont pe care îi vei cheltui pe lucruri inutile, după care vei rămâne fără bani pentru cheltuieli.
Dacă pui deoparte banii pentru buget de la început, nu o să rămâi cu toți în cont și nu o să ți se mai pară că ai bani. Practic, este o tehnică prin care îți ,,păcălești” creierul.
3. Investește cel puțin 5% în educația ta
Nivelul salarial pe care-l ai în acest moment este direct proporțional cu valoarea pe care o aduci în firma în care lucrezi sau în viața clienților tăi. Iar această valoare este direct proporțioanlă cu cât știi, cu nivelul cunoștințelor tale. Scopul tău primordial ar trebui să fie să devii mai bun. Să acumulezi mai multe informații. E singura metodă sustenabilă pentru a câștiga mai mult pe termen lung. Referitor la educația ta, pot spune cu siguranță că este cea care îți definește statutul profesional și financiar.
4. Nu cheltui mai mult decât câștigi.
În România avem un grad de îndatorare de peste peste 35%. La acest capitol suntem fruntași în Europa. Oamenii au recurs la credite fără să aibă o acoperire reală pentru împrumuturi. Accesul ușor la bani i-a făcut pe unii să uite cât câștigă și până unde ar trebui să își întindă plapuma. Din acest motiv, mulți își pierd acum bunurile cumpărate cu credite.
Warren Bufet, unul dintre cel mai bogați oameni din lume, are o vorbă genial de simplă. El spune: Secretul succesului pe plan financiar este să nu cheltui mai mult decât câștigi. Pare banal de simplu. Totuși, mulți au ignorant acest sfat care vine de la un om care început de la zero, vânzând ziare și gumă de mestecat din usă în ușă și care este acum este printe cei mai bogați oameni din lume.
Te invităm pe 21 ianuarie în București la seminarul ,,21 metode pentru a crește afacerea ta”. Chiar dacă e bine să investești în educație de înaltă calitate, își oferim accesul gratuit la aceste valori! Sunt informații pe care noi le-am învățat ,,the hard way”. Tu le poți învăța în trei ore.
Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două sesiun: una de la 10:00 și una de la 17:00. Atenție, locurile se epuizează repede! Înscrie-te aici: http://goo.gl/4nQgmI!
Lorand Soares Szasz este unul dintre cei mai apreciaţi traineri, speakeri şi antreprenori români la ora actuală. A fost desemnat de 2 ori consecutiv cel mai bun speaker din România la Business Days, este autorul a 2 cărţi despre afaceri, sute de seminarii şi cursuri despre afaceri şi vânzări în fiecare lună în întreaga ţară.
Este fondatorul a 3 companii de profil: Coaching4you – unde a pregătit zeci de mii de proprietari de afaceri prin cursuri şi programe de coaching personalizate, Business Mastery – program prin care a ajutat peste 1000 de afaceri din România să obţină creşteri masive şi să treacă la următorul nivel şi Bizz.Club – francize de cluburi de networking antreprenorial.