Cărți noi pentru lideri, antreprenori și cititori curioși
Elon Musk – Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic, Editura Publica
Jurnalistul Ashlee Vance face o incursiune în viața și cariera unuia dintre cei mai îndrăzneți om de afaceri din Silicon Valley. Potrivit Editurii Publica, el a obținut chiar exclusivitatea publicării acestor informații de la Musk, de la familia și prietenii săi. Într-o perioadă în care nenumărate companii sunt interesate mai degrabă să câștige bani și mai puțin să-și asume unele riscuri în dezvoltarea unor tehnologii radicale, Musk iese în evidență prin dinamism și curajul de a intra – și revoluționa – trei industrii diferite.
De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, de Daron Acemoglu și James A. Robinson, Editura Litera
Considerați de Francis Fukuyama doi dintre cei mai importanţi experţi din lume în domeniul dezvoltării, Acemoglu și Robinson arată de ce nu geografia, bolile sau cultura, ci chestiunea instituţiilor şi a politicii explică, mai degrabă, de ce unele naţiuni sunt bogate şi altele sărace. „Autorii demonstrează, în mod convingător, că ţările ies din sărăcie numai când au instituţii economice adecvate, mai ales proprietate privată şi concurenţă“, spune Gary S. Becker, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie.
Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu – "Dialoguri de duminică. O introducere în categoriile vieţii", Editura Humanitas
Andrei Pleşu a spus, la evenimentul de lansare, că aceasta este prima carte pe care a scris-o împreună cu Gabriel Liiceanu, iar ceea ce au încercat să facă a fost să "reabiliteze" două deprinderi: statul de vorbă și căzutul pe gânduri. Gabriel Liiceanu a adăugat că volumul este despre lucruri care privesc pe toată lumea. "Filosofia şi discuţia despre temele grave ale vieţii nu înseamnă a vorbi pe neînţeles despre teme înalte, ci a vorbi despre lucruri care privesc pe toată lumea. Or, lucrurile despre care este vorba în cartea asta nu numai că privesc pe toată lumea, ci sunt ţesutul însuşi al vieţii noastre", a spus Gabriel Liiceanu.
Emil Hurezeanu – "Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2016", Editura Curtea Veche
Volumul conține articolele publicate jurnalistului Emil Hurezeanu din perioada 1996-2015 și ilustrează evoluția societății românești în ultimii 20 de ani. Analizele se referă la evenimente interne și internaționale și sunt scrise din perspectivă politică, socială, civică și culturală. Potrivit editurii, cartea pune în perspectivă cele mai importante evenimente interne și internaționale petrecute în ultimele două decenii și oferă cititorului instrumentele necesare pentru o interpretare realistă și logică, în același timp aducând previziuni referitoare la viitorul României.