Care sunt marile avantaje obținute de firmele care recrutează tineri
Infuzia de forță proaspătă de muncă este extrem de importantă pentru viitorul oricărui business sau industrii. Dincolo de unele avantaje financiare, precum eficientizarea bugetului de salarii, aducerea tinerilor în rândul angajaților vine la pachet cu o perspectivă nouă și proaspătă pentru orice firmă care își dorește să crească și să evolueze. Desigur, această abordare necesită și soluții de training, pentru ca noii angajați să învețe repede ce au de făcut și care sunt provocările din domeniu. Alături de această obligație, firmele mai trebuie să învețe să le ofere tinerilor și condiții care să le permită o evoluție la standarde internaționale.
Așa cum spune și Liviu Tudor, omul de afaceri care deține West Gate, un campus destinat atât studenților, cât și angajaților și colaboratorilor care trebuie să se relocheze aproape de birou, „nu putem avea tineri absolvenți la standarde europene, care stau în cămine sub nivelul cerințelor UE. Noi am încercat ca în fiecare an să adăugăm facilități noi – o bibliotecă, un spațiu expozițional, Art Cafe, o piscină – iar proiect de viitor este un teren multifuncțional de sport. Vor fi piste de alergare, piste pentru role – nu este un simplu teren multifuncțional – va fi un areal”.
Care sunt marile avantaje obținute de firmele care recrutează tineri:
Energie nouă în firmă
Management-ul unei firme oferă direcția de business, entuziasmul și energia vin din partea angajaților. Sângele proaspăt adus într-o companie poate oferi un astfel de val proaspăt de entuziasm, și asta deoarece un angajat tânăr are ambiție, vrea să învețe mult și repede, vrea să demonstreze și vrea sa devină o figură importantă printre colegii săi cât mai devreme.
Îmbrățișează devreme tehnologiile noi
Indiferent de domeniu, transformarea digitală a devenit un curent pentru aproape toate business-urile și industriile, iar persoanele care sunt cele mai capabile să înțeleagă și să îmbrățișeze din timp ideea unei tehnologii apărute recent pe piață sunt angajații tineri. Vârsta este și un avantaj, iar în ciuda faptului că tinerii nu au multă experiență, sunt capabili să prindă mult mai ușor un trend din mers, spre deosebire de angajații cu multă vechime.
Când condițiile sunt bune, angajații tineri sunt loiali
Mulți angajatori au rezerve în privința angajaților tineri din cauza fenomenului denumit „job-hopping”, adică schimbarea locului de muncă frecvent în primii ani de activitate pentru a obține cât mai repede un salariu mai bun. Dacă în interiorul firmei condițiile sunt bune, iar un angajat tânăr primește atenție, instruire și se simte recompensat pentru evoluția sa, atunci acesta va deveni loial locului de muncă, o valoare extrem de prețioasă.
O presiune mai mică pe bugetul de salarii
Așa cum este și de așteptat, lipsa de experiență vine la pachet cu un salariu mai mic, ceea ce înseamnă că o firmă își poate gestiona mai bine banii atunci când în rândul angajaților se află tineri într-un număr mare. Plecând de la un salariu minim, aceștia pot fi motivați suplimentar prin bonusuri, o cale simplă de a păstra un raport echilibrat între cheltuieli, nivelul de mulțumire al acestor angajați și performanța lor.
Sursă foto: Pexels