Care sunt domeniile care au angajat masiv în 2016 și ce previziuni se fac pentru acest an. Cine câștigă cel mai bine
Nu este nicio surpriză în ceea ce privește angajările făcute în 2016. Domenii precum IT, BPO, producție sau retail se află pe primele locuri în ceea ce privește numărul recrutărilor făcute în 2016. Conform specialiștilor în HR, acest trend se va menține și în 2017. La polul opus, găsim domenii precum agricultura, istoria sau georgrafie, acestea fiind domenii în care candidații au avut parte de o adevărată provocare pentru a găsi un job.
“Anul trecut, domenii precum IT, BPO, producție şi retail au condus în topul industriilor care au oferit cele mai multe locuri de muncă. De asemenea, automotive, logistică și medical sunt alte segmente unde candidații nu au fost nevoiți să caute prea mult un job”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.
În ceea ce privește cele mai bine plătite poziții, în funcție de industrie, în 2016, domeniul software a rămas pe locul întâi în top, însă nu departe de automotive unde, pentru funcții specializate, precum ingineria mecanică, sunt oferite salarii foarte atractive.
“Pe lângă remunerația oferită, companiile au lărgit gama de beneficii, incluzând o varietate de alte noi facilități care pot motiva oamenii.Drept urmare, pe lista de noi beneficii se află de la clasica asigurare medicală, abonamente la sălile de sport, până la săli de relaxare la birou, grădinițe pentru copiii angajaților, programul flexibil, inclusiv posibilitatea de a lucra de acasă, abonamentele la biblioteci sau alte activități sociale”, a mai spus Raluca Peneș.
Regiunile în care s-au făcut cele mai multe angajări
Angajări 2016. În topul orașelor cu cele mai multe angajări anul trecut se află, desigur, Bucureștiul și Vestul României, precum Cluj-Napoca sau Timișoara. La polul opus, zona de Est a țării înregistrează cea mai mică dezvoltare, din cauza faptului că este regiunea cel mai puțin industrializată. Totuși, aceasta s-a remarcat, în 2016, prin propunerea de proiecte de relocare, în special în vestul țării.
Dezvoltarea economiei și atragerea de noi investitori în țară sunt principalii factori care au dus la evoluția pieței de muncă. Numărul locurilor de muncă a crescut, comparativ cu alți ani, prin prisma companiilor multinaționale care au intrat în România, în special pentru tinerii absolvenți aflați la început de carieră.
“În 2016, piața forței de muncă s-a resimțit ca fiind una mult mai dinamică decât în 2015, atât din punct de vedere al angajatorilor, cât și al angajaților. Din păcate,însă, companiile nu au fost pregătite să prevadă, să asigure și să mențină necesarul de personal. Astfel, angajații din anumite industrii s-au văzut în situația de a primi oferte de la mai multe companii, în același timp”, a continuat Raluca Peneș.
Totodată, din cauza deficitului și a fluctuației de personal, dar și pentru a reuși să asigure volume mari de angajați în intervale scurte de timp, departamentele de HR au fost nevoite să accelereze procesele de recrutare. În același timp, organizațiile au început să fie tot mai deschise și mai receptive la programele de retenție și de fidelizare ale angajaților interni.