Captează atenţia oamenilor cu trei trucuri simple
Motivele sunt numeroase : nu ne-am pregătit suficient, am uitat ce aveam de spus, ne bâlbâim în exces sau orice altă scuză ce face prezentarea să fie plictisitoare.
Întrebarea este simplă : "Ce faci în acel moment?", "Cum captez atenția publicului?"
Am să răspund la această întrebare mai întâi cu cel mai important principiu ce stă la baza atenției oamenilor și apoi vei descoperi 3 tehnici concrete pentru a capta atenția.
Ce este important de reținut este că nici o tehnică nu poate supraviețui la nesfârșit sau în orice context, însă principiile pot. Cel mai important principiu pentru captarea atenției este următorul : Oamenii sunt atenți la ce îi doare.
Dar cum poți folosi această idee? Atunci când le vorbești oamenilor despre ceea ce îi doare ei te vor asculta cu multă atenție.
Nu despre ceea ce îi doare fizic, ci emoțional. Ce îi doare pe oameni? Că nu au suficienți bani ca să își plătească ratele. Că oamenii din echipa lor nu îi ascultă. Că mediul de lucru este foarte rigid și neprietenos. Vorbind despre durerea persoanelor care te ascultă vei putea să captezi toată atenția lor și mai ales să faci ca prezentarea să aibă un cu totul alt impact.
În primul, pentru a avea atenția audienței, vorbește despre ceea ce îi doare.
Acum, te invit să explorăm cele 3 tehnici concrete pentru captarea atenției:
1. Variază ritmul
Varietatea este condimentul unei prezentări. În anumite momente vorbește mai rapid, mai ales atunci când spui o poveste, iar în alte momente vorbește mai rar, mai ales atunci când oferi un mesaj cheie
2. Gesticulează în armonie cu mesajul
Mișcarea mâinilor este benfică pentru un vorbitor pentru că în acest fel poate exprima vizual ceea ce comunică verbal. Ceea ce este de reținut este că mișcarea mâinilor este important să fie în armonie cu mesajul. Practic, este important să lași mâinile libere că vor știi ele singure care este mișcarea cea mai potrivită.
3. Adreseză întrebări
Atunci când vorbești, pe cine este toată presiunea sălii? Pe tine ca vorbitor. Atunci când adresezi o întrebare, pe cine este presiunea? Pe public. De aceea, din când în când fă această schimbare între tine și public ca într-un joc de ping-pong.
Acestea sunt 3 idei simple pe care le poți folosi pentru a capta atenția : variază ritmul, gesticulează în armonie cu mesajul și adresează întrebări.
În concluzie, dacă este să reții un singur lucru din acest articol, te rog să reții următoarea frază : Oamenii sunt cel mai atenți atunci când le vorbești despre ceea ce îi doare.