CAP-ul, pasărea Phoenix a agriculturii românești
'Încă avem în România peste 600.000 de fermieri în registrele de la APIA care primesc subvenţie, dar care lucrează ca persoană fizică şi au suprafeţe foarte mici. Am venit cu primul avantaj, în special către aceştia, nu către cei care au arendat deja terenul în altă parte, pentru că nu vrem să stricăm zonele în care s-au creat exploataţii cât de cât viabile. Sigur că aici vom avea grijă, pentru că se ştie foarte clar că românul este legat de proprietate, este legat de pământ, şi vrem să ne asigurăm că, prin modificarea Legii 566 prin această ordonanţă de urgenţă, el va rămâne proprietar în continuare, atât pe bunul pe care îl are, fie că vorbim de teren, fie că vorbim de animale – şi va rămâne proprietar inclusiv pe producţia pe care o obţine: lapte, carne, cereale', explică Ministrul Agriculturii.
Acesta consideră că, după o astfel de măsură, 'nu va mai exista reticenţă în ceea ce priveşte crearea de cooperative', însă membrii acestora vor avea obligativitatea ca 'o parte din producţia pe care o obţin prin activitatea în comun să fie comercializată în comun de către cooperativa respectivă'.
'Procentul îl vom stabili ulterior, la ultima dezbatere pe care o vom avea la minister pe această zonă: 50%-60%-70%, în speranţa că, după ce vor vedea avantajele, probabil că într-un an de zile vor comercializa toată producţia pe care o vor obţine prin cooperative. Totodată, pentru ei, impozitul pe profit va fi redus cu 20% pentru primii 5 ani. Un alt avantaj fiscal, pe care nu sunt sigur că îl putem trece, pentru că înseamnă o diminuare consistentă a bugetelor locale, se referă la scutirea totală a impozitului pe proprietate pentru bunurile cu care se merge în cooperativă: teren, animale, investiţii, utilaje etc. Dacă reuşim să trecem aceste avantaje fiscale, putem vorbi despre o micro-revoluţie în zona de agricultură pentru că sunt avantaje pe care toţi vor vrea să le îmbrăţişeze', a încheiat Daniel Constantin, ministrul de Agriculturii.