Când şi de ce să apelezi la un career coach. Cum ştii care este «antrenorul» potrivit pentru tine?
1. Înţelegeţi când şi de ce aveţi nevoie de serviciile unui coach
Pentru că este destul de complicat să apeleze la un career coach fără să îşi pună întrebarea firească dacă nu cumva aruncă cu banii pe fereastră, cei mai mulți oameni întârzie să apeleze la sfaturile unui coach de carieră în momente de cotitură cum ar fi, au pierdut locul de muncă, sau e atât de mizerabil cel pe care-l au în prezent, încât sunt la un pas de a-şi da demisia. Dar, la fel ca și în alte situaţii, în care măsurile preventive sunt cele mai bune, ar fi mult mai bine pentru voi de să vă sfătuiţi cu cineva înainte de a fi copleşiţi și disperaţi.
Dacă tot nu sunteţi siguri că sunteţi gata să angajaţi pe cineva cu care să vă sfătuiţi în carieră puteţi face o mică «cercetare» despre cum ar putea să vă ajute acest serviciu. Cereţi recomandări de la prieteni și colegi, citiţi bloguri de carieră și puteţi apela la oricare coach, chiar şi la distanţă. Datorită tehnologiei (Skype) puteţi angaja un antrenor la distanţă care vă poate crea un program personalizat. Dacă nu aveţi acum timp să exploraţi lucrul cu un antrenor de carieră, atunci când? După perioada de achitare a impozitelor? În șase luni, după ce scapi de noul proiect? Asigurați-vă că vă luaţi un angajament ferm! Și țineţi minte că, dacă vă confruntați cu o răsturnare de situaţie neaşteptată, s-ar putea să aveţi nevoie mai degrabă de un terapeut decât de un antrenor de carieră.
2.Identificaţi ceea ce vreţi să învăţați
Antrenorii (coachii) provin din medii diferite, cu abilități și perspective pe care vi le pot oferi. Dacă doriți să faceți alegerea corectă, atunci identificaţi în avans ceea ce vreţi să învăţați din experiența lor. Dacă vă simțiți nemulțumiţi cu viața voastră profesională, daţi o raită prin librării. O varietate de cărți de carieră vă pot ajuta să stabiliţi temele generale pe vreţi să le abordaţi aşa încât lucrul cu un coach să fie mai bine direcționat.
Dacă vreţi să înțelegeți cum funcţionează lucrurile într-o corporaţie poate ar trebui să cereţi sfatul unui coach familiarizat cu lucrul în corporaţii care să vă vorbească mai degrabă din experiență, decât din teorie. Alţi antrenori pot fi specializati în anumite tipuri de tranziții în carieră cum ar o carieră în organizaţii non-profit sau domeniul social sau lucrul cu grupuri demografice specifice.
3. Cereţi o sesiune de probă
În urmă cu zece sau cinsprezece ani, ar fi trebuit să vă întâlniţi cu persoana şi chiar să cereţi recomandări altor persoane care au folosit serviciile lor. Rămân în continuare valabili aceşti paşi dar acum aveţi în arsenal şi alte instrumente de informare în arsenalul vostru. Blogging, videoblogging, aproape fiecare coach de carieră are o formă de exprimare care vă va permite să vedeți care sunt tipurile de probleme abordate, ce gândesc despre ele și care este stilul lor personal. Este posibil să fiţi atraşi de un coach cu un stil mai rezervat și serios, sau de unul mai nonconformist. Informându-vă în avans, puteți face o alegere în cunoștință de cauză dacă vreți un "declic" profesional.
4. Admiteţi că e o situaţie temporară
Pe măsură ce creşteţi profesional şi provocările voastre vor evolua pe parcursul anilor. Astăzi, este posibil să aveţi nevoie de ajutor pentru a vă găsi adevărata pasiune sau de a face o schimbare în carieră. În zece sau douăzeci de ani, obiectivul vostru poate fi un job… după pensionare. Este important să ştiţi că există coachi care vă pot ajuta în diferite faze ale carierei. Orice decizie de a lucra cu cineva este revocabilă în cazul în care nu funcționează. Rămânând în contact cu obiectivele voastre le puteți ajusta în mod corespunzător. Poate fi dificil să vă reinventaţi profesional pe cont propriu.
Un antrenor de carieră bun vă poate salva nenumăratele ore de frustrare prin schimbul de bune practici cu voi și ajutându-vă să evitaţi capcanele comune unei perioade de tranziție. Doar găsirea unui coach potrivit face diferența.
Sursa: Harvad Business Review