Când salariul e mic şi pensia un lux, ce ne mai rămâne?
Ştim cu toţii că puţini sunt cărora le ajung banii de la un salariu la altul, probabil şi din acest motiv românul încă mai speră la un trai mai bun. Un studiu al celor de la GfK arată că după ce ţara noastra a avut o creştere economică puternică, românii au început să creadă mult mai repede că propriile lor perspective privind veniturile se vor îmbunătăți.
„Așteptările privind veniturile au crescut de la -8.9 puncte în decembrie 2013, la -0,7 puncte în iunie. Pe parcursul celei de a doua jumătăți a anului, indicatorul și-a consolidat poziția în mod semnificativ, situându-se cu mult peste zero. În decembrie, indicatorul se situa la 15,7 puncte, urcând deci la cea mai ridicată valoare înregistrată din octombrie 2008“, se arată în studiul GfK.
Cu toate că dezvoltarea economică este extrem de pozitivă și șomajul rămâne la un nivel foarte coborât, de 6,5 procente, consumatorii români au nevoie de tot venitul disponibil pentru cheltuielile de zi cu zi. Deocamdată, aceștia au foarte puțini bani rămași pentru cumpărături majore.
Beneficiile oferite de companii
Conform unui studiu facut în 2014 de GFK pentru BCR Pensii, Trei din patru (76%) companiile respondente acorda beneficii salariatilor. Cele mai frecvente beneficii sunt participarea la cursuri – 42%, acoperirea costurilor de relocare (42%), masină de serviciu (37%) şi tichete de masă şi tichete cadou (18% fiecare), potrivit unui alt studiu GFK din 2014. Doar 10% dintre companii oferă şi pensii facultative.
Citeşte şi: Românii care gestionează oameni şi salarii în şapte limbi
Diferenţa de 24% dintre companii aleg să acorde cel mai adesea creşteri salariale sau bonusuri numai
în conditiile in care dispun de resurse financiare. Iar conform studiului, 14% dintre companii iau in considerare includerea pensiei facultative în pachetul de beneficii în perioada urmatoare.
Studiul a fost efectuat la jumatatea anului trecut in companii cu mai putin de 250 de salariati si cifra de afaceri de sub 50 milioane euro.
Pensii facultative, alegerea celor cu bani în plus
Şi dacă ne uităm la pensiile facultative, anul trecut, puţin peste 33.100 de români şi-au încheiat o astfel de „asigurare de bătrâneţe”.
Numarul de clienţi noi atraşi la nivelul pieţei pensiilor facultative a crescut cu 56%, în 2014, faţă de 2013, de la 21.202 clienţi noi total piaţă, in 2013, la 33.104 clienţi noi în 2014. Piaţa pensiilor facultative a ajuns la finalul anului 2014 la un numar total de 346.452 de participanti şi active nete în administrare în valoare totală de 1,04 miliarde lei, potrivit datelor ASF.
„Fondurile de pensii private facultative au realizat la decembrie 2014 o rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor din categoria de risc mediu de 9.4695%, rezultate net superioare inflatiei sau altor produse de economisire din piata in acest moment”, a declarat Lucian Anghel, director general al BCR Pensii.