Când minciuna se plătește… mai bine
Poate ți se pare că este un sfat prea neortodox, mai ales când am povestit despre cum ar trebui să spunem adevărul în cv-uri. Însă aici este un cu totul alt domeniu și ne referim la o cu totul altă perspectivă. Pentru a vă convinge că minciuna, în acest caz, se plătește ma bine vă oferim și câteva motive temenice în sprijinul acestei realități.
1. Companiile mint în timpul negocierilor de salariu
Ți s-a zis până acum la un interviu de angajare că există un plafon maximal până la care se pot întinde salariul? Nimeni nu-ți zice însă că dacă ei sunt deciși să te angajeze atunci vor găsi și modalitățile prin care să ocolească politicile de salarizare. Așa că dacă ei sunt dispuși să facă totul pentru a te lua în firma lor, tu de ce nu ai putea minți atunci când discutați despre salariul anterior?
2. Cash-ul e rege
În articolele care explică cum să negociezi un pachet salarial sunt și trimiteri către alte beneficii: asigurare medicală, pensie privată, facilități de agrement șamd. Chiar dacă acestea sunt întotdeuna binevenite, dacă tragem linie tot cash-ul rămâne rege. Suma de bani pe care te înțelegi cu angajatorul va fi și cel mai important factor atunci când accepți sau nu un nou job. Când te gândești la rata pe care o ai la mașină sau casă, la cheltuielile lunare nu calculezi cum te ajută un abonament la sala de fitness, ci de banii de care dispui.
3. Dacă spui adevarul s-ar putea să fii catalogat drept lacom
Oricât de neverosimil pare, singura diferența dintre un salariu pe care știi că-l meriți și o scuză de leafa de care să te plângi constant este cum răspunzi la o simplă întrebare: ”cât câștigi acum?”. Dacă diferența dintre cât făceai anterior și cât ceri la postul pe care-l negociezi e prea mare, s-ar putea ca omul din fața ta să creadă că ești lacom și ceri prea mult. Dacă acestă discrepanță este mai mică, atunci ai mai multe șanse să obții ceea ce dorești: un salariul de care tu ești mulțumit.
4. Nu vei câștiga mai mult dacă nu ceri mai mult
Știm cu toții zicala biblică: ”cere și ți se va da”. Așa stau lucrurile și la negocierea salariului. Dacă tu nu ceri, nimeni nu-ți dă mai mulți bani. Dacă nu te gândești să speculezi fiecare moment din interviul de angajare sau, mai rău, dacă nu știi să te vinzi pe tine atunci o sa regreți. În fine, dacă știi că ai trac sau emoții, încearcă să practici cu cineva cunoscut scena negocierii salariului. Orice fel de pregătire este binevenită.
5. Alege cu atenție momentul
Un bun negociator nu doar are curajul să ceară cât i se cuvine, dar înțelege și cât e rezonabil să ceară. Însă, înainte de toate, un bun negociator își alege cu atenție momentul de a deschide subiectul remunerației financiare. Dacă intri prea devreme în acest topic, s-ar putea ca angajatorul să creadă că vânezi mai mulți bani și atat. Dacă abordezi prea târziu subiectul, s-ar putea ca suma pe care o dorești să nu fie plătită și atunci ai pierdut timp inutil. Este clar: nu există echitate atunci când discutăm despre remunerație. Lucrurile nu ies întotdeauna așa cum ne dorim. Însă, dacă știm de la ce premise să plecăm avem o șansă în plus.