Brokerii si traderii
Astfel, potentialul de atractivitate a acestor activitati a condus la aparitia unor noi tipuri de profesii si pentru bursele de marfuri. Cei chemati sa se "confrunte" in ringurile burselor de marfuri de pe pozitii de vanzatori sau de cumparatori poarta denumirea de brokeri (care actioneaza ca intermediari) si traderi (care incheie tranzactii numai pe cont propriu).
Obiectiv:
Brokerii si traderii negociaza cereri si oferte si incheie tranzactii pe pietele reglementate dezvoltate de o bursa de marfuri. Trebuie specificat insa un aspect foarte important: brokerii sunt angajati ai membrilor unei burse si deci actioneaza in numele acestora, in functie de ordinele primite, relatia cu clientii fiind un aspect care nu poate fi neglijat. Traderii opereaza insa in nume si pe cont propriu, avand doar rolul de speculatori.
Responsabilitati:
Si brokerii si traderii sunt obligati sa respecte reglementarile si procedurile referitoare la pietele reglementate. Exista insa o serie de diferentieri privind responsabilitatile acestora, tocmai datorita faptului ca traderii opereaza in nume propriu, iar brokerii pentru clienti.
Brokerii:
- sunt obligati sa pastreze confidentialitatea informatiilor si a ordinelor primite;
- nu pot avea cont la un membru al bursei si incheia tranzactii pe cont propriu.
Traderii:
- trebuie sa constituie si sa mentina sumele stabilite de bursa ca garantie pentru activitatile pe care acesta le va desfasura si implicit pentru acoperirea riscurilor la care se expun;
- nu pot colecta si administra fonduri de la terti pe care sa le administreze in contul lor;
- au obligatia de a tine evidenta operatiunilor pe care le desfasoara, fiind necesare rapoarte doveditoare pentru acestea.
Conditii necesare pentru autorizarea de functionare:
Si brokerii si traderii, pentru a intra in "sistem", trebuie autorizati de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, fiindu-le impuse o serie de conditii si anume:
- sa fie in varsta de cel putin 18 ani si sa aiba exercitiul drepturilor civile;
- sa aiba cel putin studii medii;
- sa fie absolventi ai unui curs de specialitate al bursei unde vor tranzactiona;
- sa nu fi fost sanctionati pentru abateri pe pietele bursiere;
- sa nu fi fost condamnati sau in curs de cercetare pentru infractiuni in legatura cu activitatea desfasurata sau pentru fapte de coruptie;
- sa nu aiba rude cu functii sau pozitii de control pe pietele bursiere.
Diferentiat, pentru brokeri, este necesar ca acestia sa fie angajati exclusiv la un membru al bursei respective, iar pentru traderi, pentru a putea opera, acestia trebuie sa dispuna de computer cu sistem de operare adecvat pentru tranzactionare si conectare la internet.
Calitati:
- dinamism si spontaneitate;
- abilitati de negociator;
- spirit de observatie;
- capacitate de concentrare;
- prudenta si disciplina;
- anticipare a trendului pietei;
- estimarea corecta a riscului.
Castiguri financiare:
Fiind doua categorii diferite care, desi au acelasi obiect de activitate, opereaza in mod diferit, putem spune ca la capitolul "pachet salarial" sunt diferente. Brokerii sunt practic angajati, deci beneficiaza de un salariu fix stabilit de membrul bursei pentru care tranzactioneaza, uneori acesta putand fi compus dintr-o parte fixa si una stabilita ca procent din profitul obtinut pe piata din tranzactionarea ordinelor executate. Astfel, salariul poate depasi un minim de 300 de euro, in functie de volumul de tranzactii derulate de societatea angajatoare. Pentru trader, lucrurile sunt mult mai simple. Practic, veniturile acestuia pot fi nelimitate, daca fondurile depuse impotriva riscului la care se expune, ii permit acest lucru.
Nota:
Pentru informare amanuntita, legislatia incidenta: OUG nr. 27/2002 aprobata si modificata prin Legea nr. 512/2002, Regulamentul nr. 4/2002 al CNVM privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate, Regulamentul nr. 5/2002 al CNVM privind costurile de autorizare si regulamentele proprii ale fiecarei burse.
Perspective:
In aceasta perioada, legislatia referitoare la piata de capital este in schimbare datorita necesitatii privind corelarea legislatiei interne cu prevederile directivelor europene. Printre domeniile care vor suferi modificari, regasim si statutul brokerilor si al traderilor. Profesia de broker va fi inlocuita cu o specializare in cadrul profesiei de agent de servicii de investitii financiare. Asadar, pentru a deveni broker, o persoana trebuie sa obtina atestatul profesional de agent de servicii de investitii financiare, dupa care sa finalizeze un curs de specializare ca broker pentru cel putin una dintre pietele reglementate de instrumente financiare. Profesia de trader va fi inlocuita cu activitatea de comert pe o piata reglementata desfasurata de o persoana juridica. Traderul va avea calitate de comerciant, persoana juridica, specializat in operatiuni pe cont propriu, desfasurate pe pietele reglementate. Aceste operatiuni pot fi desfasurate numai dupa absolvirea cursului de specializare ca trader.