Branding personal cum sa iti construiesti o imagine publica eficienta si realista
In esenta, brandingul personal pune in acelasi pachet persoana (individul) si pozitia (cariera) intr-un ambalaj ce poate fi "scos pe piata".
Desi poate parea un concept foarte tehnic, brandul personal este de fapt un alt mod de a privi aceeasi realitate: cum te prezinti in fata celorlalti pentru a ii convinge sa iti cumpere serviciile sau sa iti accepte ideile.
La fel cum firmele care vand cosmetice isi pot mari preturile pe baza prestigiului marcii, tot asa valoarea ta de piata poate fi crescuta cand te ingrijesti sa iti creezi brandul personal.
Beneficiile acestei abordari sunt surprinzatoare: nu numai ca devii mult mai constient de propria ta valoare, dar cunosti si strategiile prin care poti sa te exprimi in societate intr-o maniera eficienta si realista.
Brandingul personal este in primul rand un proces de autocunoastere, urmat firesc de exprimarea unicitatii tale ca produs valoros si necesar pe o anumita piata.
Este probabil cel mai frumos exemplu de mix intre psihologie si economie, intre autocunoastere si imagine publica.
Fazele crearii brandului personal
Metaforic vorbind, crearea unui brand personal este similara construirii unei cladiri. Exista o faza de conceptie, una de constructie, apoi, pe termen lung intervin in mod necesar lucrari de consolidare. In unele cazuri, pe baza aceluiasi proiect se construiesc mai multe cladiri in locatii diferite, iar daca proprietarul afacerii are suficienta credibilitate, va putea sa dezvolte proiecte de anvergura si va atrage finantari pe masura.
Pentru crearea unui brand personal puternic sunt necesare aceleasi faze:
Conceptia
Practic, acesta este un stadiu de analiza in care iti identifici punctele tari si slabe, domeniul tau de expertiza si cele mai importante elemente de imagine cu care vrei sa "iesi in lume". Este de fapt o munca de autocunoastere foarte interesanta. In multe cazuri, ideile initiale despre pozitionarea pe piata a celor care isi creeaza un brand personal vor fi foarte diferite la finalul fazei de conceptie.
Constructia
Acest stadiu determina strategiile de pozitionare si canalele de comunicare prin care vei transmite pietei-tinta mesajele tale. Cateva dintre vehiculele esentiale pentru transmiterea mesajelor de branding personal sunt: Internetul, scrierea si publicarea de articole, participarea la evenimente, comunicarea prin email si telefon etc. Este foarte important ca in acest stadiu sa gasesti nu doar canalele de comunicare potrivite, ci si doza corecta de informatie pe care o transmiti pe fiecare canal.
Consolidarea
In aceasta etapa controlezi mediul in care te misti pentru exprimarea brandului personal. Felul in care te imbraci, masina pe care o conduci, firma la care lucrezi, oamenii cu care te intalnesti… toate acestea sunt elemente ale mediului in care iti expui identitatea de marca. Regula de baza aici este coerenta. De exemplu, felul in care te imbraci corespunde cu modul in care vorbesti, cu locurile pe care le frecventezi si oamenii cu care iti petreci majoritatea timpului.
Contextualizarea
Aceasta este etapa "iesirii din cutie". Ideea este sa iti construiesti un brand personal versatil ce poate fi folosit in diverse contexte. Prin analogie cu constructiile de cladiri, este ca si cand ai finaliza cu succes o prima constructie si vrei sa te apuci de altele, pe baza experientei acumulate. Este stadiul in care majoritatea oamenilor care au atins succesul dorit isi pun intrebarea "Ce urmeaza ?" Aceasta este o intrebare fireasca datorita nevoii de evolutie a omului. Un exemplu tipic ar putea fi cel al boxerului Mihai Leu, care dupa incheierea carierei in box, a devenit pilot de curse.
Consacrarea
Acesta este stadiul reinventarii brandului personal – cum sa treci la nivelul urmator. Prin analogie cu constructia de cladiri, el corespunde dezvoltarii de proiecte imobiliare de anvergura. Exemple tipice de consacrare a brandului personal sunt sportivii care devin antrenori de succes sau vanzatorii care devin instructori pentru echipele de vanzari. Este trecerea naturala de la stadiul de discipol la cel de maestru.
Contextualizarea si consacrarea nu sunt stadii obligatorii pentru crearea unui brand personal puternic. Pentru unii oameni de succes ele par firesti cand ajung la decizia de a trece la nivelul urmator.
Pentru toti ceilalti, o idee buna ar fi sa incepem cu inceputul: Conceptia, Constructia si Consolidarea.
Inspiratie!