Bonurile de masa. Experiența altor țări cu ele
Doar dupa apariția normelor de aplicare a legii și după autorizarea companiilor emitente, tichetele de masă vor putea fi emise atât pe hârtie, cât și pe card. Angajatorii și angajații vor putea opta pentru formatul dorit.
Introducerea tichetelor de masă în format dual – atât pe hârtie, cât și electronic – va reprezenta o evoluție aliniată cu tendințele din restul Europei și cu obiceiurile de plată ale românilor.
Franța
Cel mai reprezentativ exemplu este cel al Franței, « patria » tichetelor de masă, unde în 1962 compania Edenred a creat primele astfel de bonuri, numite Ticket Restaurant. În Franța, tichetele de masă în format dual, adică și electronic, pe lângă tichetele pe hârtie, au fost introduse în primăvara anului 2014. Companiile și angajații optează pentru formatul de tichet pe care doresc să îl utilizeze.
Tichetele electronice sunt emise pe suport de card pre-platit, similar cu ce prevede Legea 291/2013 și în România. Ticket Restaurant este cel mai raspândit tichet de masă și în Franța, ca și în România : 4 milioane de angajați utilizează Ticket Restaurant în fiecare lună, din care 60.000 au optat pentru carduri.
Citește și:Reportaj. BLACK FRIDAY prin ochii obosiţi ai unui şef de magazin
Indiferent de suportul pe care sunt emise, pe hârtie sau pe card, tichetele de masă au reglementări fiscale identice : valoarea zilnica pe care companiile o pot oferi angajaților, scutită de impozite și taxe, este de 4.33 euro, iar angajații co-finanțează până la o valoare zilnică de maxim 10.66 euro.
Italia, Spania, Turcia
Ticket Restaurant circulă în format dual: atât pe hârtie, cât și pe card. În Italia, bonurile Ticket Restaurant pe hârtie sunt utilizate de 1,5 milioane de angajați, pentru carduri optând 25.000. Cardurile Ticket Restaurant există în Italia din 1994.
Germania, Austria, Elveția, Grecia, Olanda, Slovacia
Există doar tichete de masă pe format de hârtie.
Polonia
Tichetele de masa există în format dual, atât pe hârtie – din 1997, cât și pe card – din 2011.
Belgia
Tichetele de masă există în ambele formate, hârtie și card, Totuși, Belgia este prima țară care va face tranziția integral la tichete în format electronic, în octombrie 2015. În total, în Belgia există 1 650 000 de angajați care beneficiază de tichete de masă, iar în 2013, un total de 700.000 de salariați utilizau deja carduri. Obiceiurile de plată ale belgienilor susțin aceasta evoluție, plățile electronice fiind uzuale.