Biroul viitorului: mai ieftin, mai sustenabil
Noul proiect al Immofinanz, Metroffice, a fost conceput tocmai pentru a răspunde acestor provocări. „Unul dintre principalele aspecte care, în 2014, au inspirat proiectul Metroffice a fost încrederea deplină a IMMOFINANZ în piața din România, una dintre țările principale unde activăm ca Grup. Cu o economie ce a intrat pe un traseu stabil de redresare și o creştere mai rapidă decât în alte ţări din Europa Centrală și de Est, România se bucură de o cerere sporită pentru proprietăţi comerciale de înaltă calitate”, spune Sorin Vișoianu, Country Manager Asset Management Office pentru România și Bulgaria în cadrul IMMOFINANZ.
Metroffice va include trei clădiri, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 40.000 de metri pătrați. Prima clădire, care se află în etapa finală de construcție și care va fi livrată în al doilea trimestru al anului 2016, are șase etaje și o suprafaţă totală de aproape 20.000 de metri pătrați. Zonele închiriabile au suprafeţe de până la 3.500 de metri pătrați per etaj, cu un design flexibil care permite amenajarea atât de birouri individuale, cât şi de birouri de tip open-space. După finalizare, Metroffice va oferi spații de lucru pentru aproximativ 5.000 de angajați. Volumul investiției pentru această primă clădire se ridică la aproximativ 34 de milioane de euro.
Lumină naturală și spații verzi
Amplasată în hubul de business local din nordul Bucureștiului, Metroffice vine cu un nou concept al spațiilor de birouri moderne, dar și flexibile și în același timp cu grijă pentru mediu.
Caracteristicile „verzi” ale Metroffice au fost concepute luând în considerare nevoile persoanelor care vor lucra acolo. Zonele funcționale ale Metroffice beneficiază de maximum de lumină naturală pentru a asigura un consum redus de energie, precum și de un spațiu de lucru confortabil. De asemenea, zona de la intrare dispune de spații verzi extinse. Mai mult, pentru a limita cantitatea de energie necesară încălzirii și răcirii, fațada de sticlă a clădirilor va beneficia de izolație suplimentară și ferestre cu o capacitate superioară de protecție solară. Pentru irigarea spațiilor verzi de lângă clădiri și de pe acoperiș va fi utilizată apă de ploaie și apă reciclată, iar definitivarea unui program de administrare a deșeurilor este în prezent în desfășurare.
Proximitatea complexului față de mijloacele de transport public, magazine și restaurante asigură, de asemenea, o rată de utilizare redusă a vehiculelor în timpul orelor de program. Mai mult, proiectul oferă spații păzite pentru biciclete, pentru a încuraja mijloacele de transport alternative.
Parte a unui proiect mai amplu
Metroffice constituie prima parte a unui proiect pe termen lung, Iride Business Park – cel mai mare parc de afaceri din București, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 93.000 metri pătrați. „Am conceput un master-plan pe termen lung, ce vizează transformarea într-un cartier urban modern numit Iride City, care implică reproiectarea întregii zone, pentru a da naştere unui cartier inovator, cu spații de birouri, zone comerciale, de agrement și rezidențiale”, spune Sorin Vișoianu.
La încheierea etapei finale de construcţie, Iride City va cuprinde, de asemenea, spaţii pentru restaurante, un hotel, un centru de conferinţe şi un centru de zi pentru copii, precum şi un parc, facilități sportive și clădiri rezidențiale. Derularea întregului proiect, care include și modernizarea Iride Business Park, va cuprinde mai multe etape şi se va termina în 10–20 de ani.
Planurile pentru Metroffice și Iride City prevăd, de asemenea, certificarea LEED – incluzând, printre altele, un acoperiş verde, cu plante, pentru a ajuta la controlul „efectului de seră”.
IMMOFINANZ deține în prezent în România 17 investiții finalizate, cu o valoare de aproximativ 650 de milioane de euro, precum și 11 proiecte în curs de dezvoltare. Proprietățile locale reprezintă 15,6% din portofoliul total al companiei. Valoarea reală estimată, după finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare ale Grupului în România, se ridică la 117,7 milioane de euro.
Service charge redus
Eficientizarea costurilor reprezintă unul dintre aspectele importante când e vorba despre spațiile de birouri. Astfel, Sorin Vișoianu spune că unul dintre beneficiile pe care le oferă clienților lor se referă la service charge: „asigurăm unul dintre cele mai scăzute niveluri ale acestei taxe – dacă nu chiar cel mai scăzut – de pe piața din România.”
Service charge-ul include, printre altele, mentenanța clădirilor, a zonelor exterioare (spații verzi, locuri de parcare etc.), a tuturor echipamentelor și sistemelor din clădiri (încălzire, ventilație, aer condiționat, echipamente electrice, sistemele de protecție împotriva incendiilor, sistemele antifurt și de detectare a gazelor etc.), securitatea și paza în incintă, curățenia zonelor comune, curățarea zăpezii, a ferestrelor pe exterior, serviciile de Property Management etc.
Acest articol a apărut în numărul 226 al Revistei CARIERE.