Bill Gates vs Steve Jobs: Cine rămâne în istorie?
Istoria unei rivalități
Prieteni între 1981 și 1983, inamici din `83 până în 1996, cei doi cunosc o perioadă de armistițiu din 1996 până în 2002 când brandul Apple se reinventează grație “magiei” lui Steve Jobs. O istorie sinusoidală în care cei doi titani au cunoscut și victorii și deziluzii. Dacă la început Microsoft a fost un aliat pentru Apple, apariția sistemului de operare Windows a creat premisele unei rivalități legendare. Steve Jobs acuza lipsa de stil și de originalitate pe care ar fi avut-o Microsoft. În acest timp, Gates cucerea încet, dar sigur milioane și milioane de noi consumatori. Revenit la cârma Apple în 1997 și aflat în pragul falimentului, Steve Jobs a fost nevoit să ceară ajutorul celui mai mare rival al său. După 13 ani de război, se instaura armistițiul. 5 ani a durat pacea. Apoi Apple a lansat iPod-ul… și nimic nu a mai fost la fel. Jobs și-a dat seama că nu poate concura cu Microsoft pe piața desktop-urilor așa că mută lupta pe un nou teren: cel al telefoanelor mobile. Se deschidea o nouă eră: cea a smartphone-urilor, iar Microsfot se găsea pentru prima dată în afara jocului tehnologic.
Vizionarul
Indiferent dacă ne place sau, chiar dacă Jobs nu a fost un vizionar așa cum susține Gladwell, ci doar un personaj care a știut să ia idei deja existente și să le reambaleze, cert este că Steve Jobs a fost un antreprenor uriaș cu un fler în afaceri cum puțini au avut. Știa să vândă. Știa sa impresioneze. Știa ce își dorește consumatorul și livra întotdeauna peste așteptări. Prezentările sale au devenit material de studiu pentru manageri din lumea întreaga. Produsele pe care le-a adus în piață au creat la rândul lor noi categorii de produse.
Apple a devenit mai mult decât un brand. S-a transformat într-un cult. Consumatorii se percepau ca un trib diferit, elitist. Paradoxal, acum este momentul în care Apple intră în mainstream. Cucerește piața muzicală și reinventează piața telefoanelor mobile. Steve Jobs se află la apogeu. El dictează nu doar ce se poartă în materie de tehnologie, ci… ne arată ce este cool. Mai mult decât un gigant tehnologic, Apple devine centrul unei viziuni despre lume.
Filantropul
Pe de altă parte, Bill Gates își folosește vastele resurse de care dispune… pentru a face lumea mai bună. Susține descoperirea de vaccinuri, caută leacul pentru malarie, aduce apa potabilă populației defavorizate din Africa… donează zeci de miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cei mai săraci ai planetei. Este un erou pentru cei din Lumea a Treia și un model de generozitate pentru cei mai bogați ai lumii. El inovează aducând apa potabilă acolo unde sute de mii de oameni nu au băut niciodată apa curată. Își folosește nu doar averea, ci și influența pe care o are pentru a micșora decalajul între săraci și bogați… la nivel global.
Numele său este mai cunoscut decât programele pe care le-a vândut. El este cel mai bogat om al planetei și cel care oferă înapoi cel mai mult. Pe bună dreptate, pentru cei mai mulți, numele lui Bill Gates va fi asociat cu generozitatea, nu cu inventivitatea.
Voi ce credeți? Cum va arata moștenirea celor doi peste 50 de ani? Ce va conta peste zeci de ani? Inovația adusă de Jobs sau generozitatea lui Gates? Pe cine va aminti istoria peste un secol? Și, mai ales, ce nume va rămâne în istorie?