Avertismentul venit din partea Bitdefender. La ce atacuri informatice sunt expuși posesorii de sisteme de operare OSX și iOS
Bitdefender anunță o nouă amenințare informatică la nivel mondial. Principalele ținte sunt posesorii de gadgeturi cu sistem de operare OSX și iOS.
Xagent este considerată cea mai agresivă amenințare cibernetică identificată vreodată. Aceasta poate spiona terminale Apple cu acces în mod direct la OSX (Sisteme desktop PC iMac și laptopuri Apple MacBook Air sau Pro), dar și mod indirect la iOS (telefoane iPhone și tablete iPad), accesând copiile datelor de pe telefon stocate pe computer odată ce dispozitivele sunt sincronizate.
Conform Bitdefender, dezvoltatorii Xagent vizează victime specifice, cu scopul de extrage date pentru a monitoriza activitatea unor persoane cheie. Destinată dispozitivelor Mac, Xagent este una dintre cele mai complexe metode de spionaj cibernetic de până acum și se descarcă automat în timpul vizitării unor site-uri.
Bitdefender a semnalat încă de la sfârșitul anului 2015 că și România se află pe lista statelor spionate de amenințarea cibernetică „APT28”. Cunoscut și sub denumirea Sofacy, APT28 a fost dezvoltat de vorbitori de limbă rusă și a făcut parte dintr-o operațiune amplă de colectare de date provenite de la victime, printre care și instituții guvernamentale.
Specialiștii în securitate cibernetică ai Bitdefender au descoperit că versiunea amenințării Xagent, destinată dispozitivelor Mac, este una dintre cele mai complexe metode de spionaj cibernetic de până acum și se descarcă automat în timpul vizitării unor site-uri, exploatând vulnerabilități software existente în sistemul de operare.
Bitdefender a semnalat încă de la sfârșitul anului 2015 că și România se află pe lista statelor spionate de amenințarea cibernetică „APT28”. Cunoscut și sub denumirea Sofacy, APT28 a fost dezvoltat de vorbitori de limbă rusă și a făcut parte dintr-o operațiune amplă de colectare de date provenite de la victime selectate după criterii specifice. Printre țintele vizate de atacatorii ruși, identificate atunci în premieră de Bitdefender, au fost și instituții guvernamentale, servicii de telecomunicații și criminalitate informatică și companii aerospațiale din România, Germania și Ucraina.