Avem nevoie de repere!
DR. RON JENSON
Dr. Ron Jenson a fost timp de opt ani Presedinte al International Graduate Schools. In prezent, este Presedintele Future Achievement International , o companie care asigura programe de leadership personal in diverse arii de activitate (firme, organizatii non-profit, organizatii politice etc.). El este de asemenea Presedinte al High/Ground, o organizatie non-profit care se ocupa cu sprijinul reciproc al principalilor lideri de afaceri din intreaga lume.
Dr. Ron Jenson si-a dat doctoratul in domeniul dezvoltarii leadership-ului personal, dizertatia sa incluzand cercetarea intensiva a lucrarilor scrise in domeniu si, de asemenea, interviuri personale cu peste 350 de lideri de varf din SUA si alte tari. Numele sau apare in numeroase publicatii „Who’s Who” si este autorul a 15 carti de specialitate.
Dr. Jenson este coach, sustine conferinte si seminarii in toata lumea si sprijina prin programele sale lideri si profesionisti din sute de institutii, in zeci de tari, dintre care mentionam: Casa Alba si Senatul SUA, institutii guvernamentale si ale armatei, organizatii profesionale si guvernamentale, organizatii sportive, retele de vanzari, corporatii (financiare, din tehnologia informatiei, din domeniul petrolier, al constructiilor, transporturilor etc.), companii de asigurari si din sfera serviciilor, institutii din educatie si cercetare.
Vi se spune „America’s life coach”. Cum ati dobandit acest renume, cu ce ocazie si ce reprezinta pentru dv.?
„Life coaching” (coachingul de viata) este un fenomen in plina expansiune peste tot in lume. Asa cum oamenii isi iau antrenori personali pentru a atinge succesul fizic (in sport) si succesul in afaceri, la fel este in continua crestere nevoia ca cineva sa-ti ofere coaching pentru a te sprijini, a te mobiliza, a te ajuta sa-ti gasesti talente si calitati neexploatate, a-ti fi partener responsabil si echilibrat pentru a iti implini succesul dorit in viata profesionala si personala. Mi-am petrecut o mare parte din viata ca lider in medii academice si de afaceri studiind cum functioneaza viata oamenilor si organizatiilor de succes. Ofer coaching liderilor de mai mult de 25 de ani. Dupa o vreme, oameni cu impact in viata publica, lideri guvernamentali, importanti oameni de afaceri sau din alte domenii au inceput sa ma numeasca „antrenorul lor de viata”, iar titlul „America’s life coach” s-a nascut atunci cand un senior lider in afaceri, de mare influenta, m-a onorat astfel, prezentandu-ma la o importanta intrunire. De-atunci incolo, multi ma onoreaza astfel.
Ce probleme credeti ca intampina culturile locale care intra in hora civilizatiei universale din punct de vedere al infrastructurii mentale?
Socrate spunea ca „nu vei sti niciodata ca o linie este stramba pana nu-i pui alaturi una dreapta”. Majoritatea civilizatiilor duc lipsa de linii drepte, nu se raporteaza transparent la principii de viata – de comportament (atitudini, convingeri, angajamente) recunoscute universal, „repere”, „cardinale”, cum le numesc eu, pe baza carora oamenii isi gasesc motive sa traiasca, sa lucreze si sa comunice si prin care sa pastreze si sa dezvolte o cultura globala si locala unitara. Cand aceste principii nu sunt clare, nu sunt comunicate, nu se face raportarea la ele, viata personala, sociala si economica nu functioneaza cum trebuie. Oamenii nu se pot autoguverna fara principii clare, impartasibile, fara repere universale privind atitudinile, convingerile si angajamentele. Lipsa de repere comunicate, acceptate ca masura a comportamentelor duce la coruptie, duce la control autoritar si duce la neasumare de responsabilitati, duce la haos. Am observat ca acest lucru, in feluri diferite, cu grad mai mare sau mai mic de risc, se intampla peste tot in lume, in cele peste 50 de tari in care ne derulam programele. Consider lipsa de dezbatere, de cunoastere si de asumare a acestor principii cheie – esentiale si universal acceptate in traditiile tuturor culturilor, drept problema majora a multor societati contemporane. Cand nu exista o astfel de infrastructura mentala, vietile si culturile pur si simplu se prabusesc, se ofilesc.
Sistemul imaginat de Future Achievement International, disponibil acum si in Romania, se adreseaza intelectului, emotionalului sau mentalului?
Sistemul nostru, bazat pe cele 10 principii universale de realizare a succesului autentic, cum ar fi: sa-ti asumi responsabilitatea, sa ai o atitudine proactiva (sa nu traiesti ca o victima), sa-ti construiesti o imagine de sine realista, sa-ti dezvolti o atitudine pozitiva, sa dai un sens vietii proprii, sa inveti sa te dezvolti prin si pentru ceilalti, sa-ti pese de cei din jur, sa-ti dezvolti un mod de gandire focusat, dar si flexibil, ancorat spiritual etc., se adreseaza atat mentalului, cat si emotionalului. Practic, noi oferim solutia concreta, constructiva la ceea ce dr. Daniel Goleman numeste „Coeficient Emotional, EQ”. S-au facut cercetari, exista documente inca din 1925 despre importanta „coeficientului emotional” sau cum il numesc altii „de inteligenta emotionala”. De fapt, toate cercetarile recente arata importanta cheie a inteligentei emotionale pentru realizarea succesului in viata profesionala si personala. In functie de felul in care e masurat, EQ reprezinta un indice posibil al acelor abilitati personale si interpersonale, cum ar fi: atitudinea fata de stres, construirea unei vieti echilibrate, abordarea cu intelepciune a slabiciunilor, modestia, exercitiul smereniei, asumarea responsabilitatii, abilitatea de a construi echipe unite si de a solutiona conflicte. Cele 10 principii fixate de noi au in vedere toate aceste elemente, dar in acelasi timp, programul nostru de coaching ofera solutii practice, la indemana oricui, pentru imbunatatirea performantelor individuale si drept consecinta pe cele din echipele in care lucram.
Paradigmele mentale ale fiecaruia dintre noi, neanalizate, franeaza sau dimpotriva, mobilizeaza oportunitatile de dezvoltare ale institutiilor sau comunitatilor?
De regula, viata noastra este profund determinata de modul nostru de gandire. Dar rareori ne gandim la cum si de ce gandim intr-un anumit fel. Astfel, daca crestem intr-o familie si/sau o cultura care traieste cu o „mentalitate de victima, asistata”, ceea ce inseamna ca „altii” (guvernul, sistemul economic sau alte surse exterioare) sunt cauzele problemelor noastre, niciodata nu ne vom putea asuma responsabilitatea propriului destin, nu vom dezvolta minima disciplina a autoguvernarii si nu vom lua nici o initiativa ca sa iesim din acest cerc vicios. E nevoie de o schimbare a unui astfel de mod de gandire cu unul care implica educarea responsabilitatii personale, a unei atitudini proactive. Daca vad oamenii din jurul meu – angajatii, colaboratorii, partenerii – ca pe o resursa deosebita, unica in felul sau, care trebuie fructificata si nu ca pe un cost, toti acesti oameni valorosi, fiecare in felul sau, utili, se vor dezvolta. Iar aprecierea data lor va consolida puternic rezultatele unei companii, productivitatea sa, dar si sanatatea familiilor si a culturii noastre in general. Cum spunea Charles Reade (moralist englez, 1814 – 1884, n.trad.):
„Daca semeni un gand, culegi o actiune
Daca semeni o actiune, culegi o deprindere
Daca semeni o deprindere, culegi un caracter
Daca semeni un caracter, culegi un destin”.
Ceea ce inseamna ca gandurile noastre, paradigmele noastre mentale, cum le spuneti, ne determina in ultima instanta destinul, succesul, impactul si implinirea.
Cum pot folosi specialistii romani valorile pe care le ofera sistemul dv.?
Permiteti-mi sa raspund la aceasta intrebare plecand mai intai de la individ, referindu-ma apoi la cultura intr-un sens mai larg.
In primul rand, eu am in vedere individul.
O persoana poate beneficia la maximum de acest sistem daca sunt indeplinite trei conditii:
1. e nevoie sa inteleaga principiile de referinta pe temelia carora am construit programul de coaching, eliminand pe cat posibil grilele personale de interpretare pentru a practica efectiv abilitatile si deprinderile fundamentale, pe care fiecare dintre principii le recomanda;
2. e nevoie sa aplice, sprijinit fiind, aceste principii de comportament pana dobandeste efectiv noi deprinderi, care ii devin firesti;
3. e nevoie sa-i sprijine sau sa le dea coaching celor din jurul lor, fiindca in felul acesta el insusi aprofundeaza practica noilor deprinderi. Nu e vorba numai despre un exercitiu academic, o predare de cunostinte, de principii. Este un proces de insusire practica, schimband si reproducand aceste noi deprinderi in vietile personale si ale celorlalti din jur. Cel mai mult invata cei care sunt angajati (dedicati) in a-i ajuta pe ceilalti sa creasca si sa se dezvolte. Deci, in ultima instanta, din punct de vedere individual dorim sa dezvoltam, sa formam „life coaches” (antrenori de viata) care reproduc, „seamana” aceste principii in viata oamenilor din jurul lor, in familia lor, in mediul lor profesional si in comunitatea din care fac parte.
In al doilea rand este cultura in care traim, organizationala si sociala. Aceste principii vor fi mult mai eficiente in a dezvolta si ajuta cultura, in sens larg al termenului, daca vor fi imbratisate si practicate cu consecventa si in mod consistent de catre oameni aflati pe toate treptele ierarhice, sociale, economice, politice etc. Vom incepe, cum e firesc, cu liderii, cu cei care au acces si responsabilitati de guvernare, cei din lumea afacerilor, din armata, din educatie, dar si cei cu alte profesii, care au si ei sfera lor de influenta. Noi dorim ca liderii nu numai sa traiasca ei insisi experienta succesului autentic prin intermediul acestor principii, atat personal, cat si profesional, dar si sa vada valoarea practica a principiilor pentru organizatiile in care lucreaza si desigur, intr-un sens larg, pentru intreaga cultura. Pentru ca daca liderii nationali sau ai comunitatilor incep sa creada, sa actioneze, intr-o viziune comuna pentru o comunitate sanatoasa, productiva, energetica, construita pe baza bunului comun al unor principii reper, universal valabile, se creeaza climatul propice adoptarii acestor principii esentiale ca fundament al unui sistem de planificare, de actiune si de operare sistematica pentru viata intregii societati. Cand componenta individuala si cea culturala se intalnesc, impactul este uluitor. Una dintre ilustrarile unei astfel de situatii este Uganda unde lucram cu biroul Presedintelui, cu Parlamentul si cu multi membri ai Cabinetului, oameni de afaceri importanti, organizatii non-profit, institutii educationale. Asociatii nostri au oferit coaching si training la 1500 din cei 15.000 de politisti, celor din conducerea politiei. Acestia, la randul lor, ofera training tuturor noilor recruti. Uganda a trecut astfel de pe locul doi pe scara internationala a coruptiei, pe locul 18 in numai doi ani. Si acum, ei lucreaza tenace la aceasta schimbare fundamentala a tarii lor. Dar oficialii, reprezentantii tarii (liderii) si politicienii comunica, evidentiaza, mentioneaza, aplicarea acestor principii; ei reprezinta un element fundamental al acestei schimbari.
Care este legatura dintre psihologia organizationala si valorile etice ale companiei?
Sanatatea psihologica a unei companii (organizatii) este puternic influentata si desigur afectata de valorile etice. Daca valorile unei companii nu sunt clar exprimate, sunt firave sau nu sunt aplicate, respectul de sine al colectivului companiei se erodeaza, iar productivitatea descreste! Daca valorile sunt viabile (incitante), prezente si aplicate, angajatii companiei vor avea o mandrie sanatoasa si vor simti ca traiesc si muncesc pentru ceva care merita, pentru ceva valoros si util. De exemplu, daca valorile companiei sunt „dezvoltarea angajatilor sai ca persoane profitabile, care creeaza echipe unite, eficiente, care pot oferi excelenta” si daca aceste valori sunt puse in practica, atunci respectul de sine colectiv, precum si sanatatea organizationala vor fi considerabile. Oamenii vor fi motivati interior (automotivati) sa fie mai productivi si mai profitabili. In acest fel este consolidata sanatatea psihologica a unei organizatii sprijinindu-se chiar pe valorile ei. Companiile sanatoase psihologic influenteaza la randul lor valorile pentru care s-au angajat printr-un mod de gandire sanatos si sentimente sanatoase, ceea ce va crea claritate si concentrare catre aceste valori corecte, valide, potrivite, respectabile. O psihologie organizationala defectuoasa va conduce la valori organizationale nefunctionale, in orice caz din punct de vedere al aplicabilitatii practice.
Care ar fi principalele categorii de atitudini manifestate in procesul muncii?
Cineva a spus ca atitudinea iti determina „altitudinea”. Cu alte cuvinte, putem realiza succesul autentic in masura in care avem o atitudine potrivita. Atat in munca noastra, cat si in viata personala, atitudinea este aceea care guverneaza. Dr. Seligman vorbeste despre „optimismul invatat”. Aceasta inseamna sa-ti dezvolti deprinderea de a fi pozitiv, asteptand lucruri bune, vazand problemele ca pe provocari de depasit. Acesta este miezul succesului (centrul din care porneste si creste succesul). Imi place sa citez Declaratia de credinta in posibilitate: „Cand voi intalni un munte in fata mea, nu voi renunta, voi trece peste el, il voi ocoli cum voi putea, voi sapa un tunel prin el, sau daca e nevoie voi transforma muntele intr-o mina de aur.” Imi place spiritul care anima aceasta exprimare. Cei care au mare succes in viata (performerii de top in cariera) au un astfel de mod de gandire. Ei privesc frontal provocarile: le examineaza, le restructureaza, le abordeaza spre rezolvare, studiaza si cauta apoi solutii, descopera si se folosesc de oportunitatile obstacolului aparent.
Psihologia organizationala este suma psihologiilor individuale?
Caracteristicile unei companii sunt determinate de leadershipul acesteia. In timp ce psihologia individuala este importanta pentru psihologia globala a companiei, rolul liderilor este considerabil mai mare in dezvoltarea sau distrugerea psihologiei unei companii. Acestea fiind spuse, cativa oameni sau un grup mic de oameni pot sa creeze o noua paradigma psihologica, daca vreti, pe baza principiilor despre care v-am vorbit, si cu timpul sa creeze o „sete” si o „foame” pentru o schimbare de amploare a companiei. Oamenii cauta leadershipul autentic, au nevoie de el! Chiar cand acesta nu se manifesta potrivit in fruntea companiei, cand nu este asumat de fapt, inca vedem indivizii dorind sa se uneasca pentru a contribui („to make a difference”) la crearea unui mediu propice cresterii, dezvoltarii.
Putem vorbi despre o psihologie a riscului?
Riscul intotdeauna inspaimanta si poate imobiliza oamenii, dar face parte din viata. Si cand este imbratisat, asumat si abordat corespunzator pentru a solutiona o schimbare, poate fi <
Care este abordarea psihologica potrivita a conflictelor?
De prea multe ori oamenii au fost psihologic conditionati sa practice fie lupta (presiuni, comportament abuziv, abuz), fie fuga, evitarea, negarea conflictului. Modul constructiv cu care incepe solutionarea unui conflict este ca in primul rand sa-l privim lucid, sa-l abordam nu ca pe un „rau” in viata, sa nu-l demonizam. Apoi, trebuie sa rationalizam pasii in care putem sa-l solutionam pornind chiar de la principiile de viata reper, universale, despre care v-am vorbit mai inainte. Putem sa tratam conflictele fie din perspectiva educatiei primite (cu conditionarile psihologice inerente) si sa-l abordam intr-unul dintre cele doua moduri extreme descrise mai sus, fie sa punem mai presus un set de principii care ne determina sa fim sinceri, dar in acelasi timp respectuosi fata de premizele fiecarei parti in conflict. Am dezvoltat un program in 12 pasi (prezentat succint mai jos) despre „cum sa solutionam conflictele”. Aceste principii si deprinderi, care se pot insusi relativ usor sunt folosite cu succes peste tot in lume. Daca o familie sau o institutie poate sa le adopte si sa adere le ele, atunci conflictele pot deveni vehicule ale unei crescande intelegeri, oportunitati de crestere si de profitabilitate.