Augustin Matei – omul care stilizează timpul
Augustin Matei este singurul român pentru care trecerea timpului poate căpăta note atât de artistice. Totodată și unul dintre puținii din lume, el combină microsculptura cu micropictura și realizează ceasuri de mână unicat, integrând, la perfecție, într-un „univers” de câțiva centimetri pătrați materiale și pasiuni, în accesorii care sunt fabricate într-un singur exemplar, ce parcă spun povestea celui care le poartă.
După ce a absolvit două facultăți, una de pictură bisericească și alta de arhitectură și design, după ce a profesat atât ca designer de interioare și de mobilă pentru un important brand de amenajări interioare, după ce ani de-a rândul a amenajat cele mai frumoase grădini pentru diverși beneficiari, Augustin Matei și-a dat seama că vrea altceva. A reușit, într-un final, să își găsească locul și să se identifice cu ce vrea să facă. Până aici însă, drumul nu a fost ușor, ca și cum ai spune „tic-tac”.
„Totul a început de la un client căruia i-am amenajat grădina și care mi-a arătat o replică de ceas, extrem de fidelă, a unui brand consacrat. Atunci am aflat că există și alte branduri în afară de Orex, primul meu ceas mecanic, și Casio”, îmi povestește cu amuzament designerul.
Curiozitatea l-a împins către documentare. Așa a aflat că marii producători de ceasuri oferă, mai degrabă un statut decât un produs.
„Zile întregi am fost urmărit de gândul că aș putea oferi și eu un statut neprețuit. Mi-am spus că dacă există, sub cer, ceva făcut de mână de om, voi putea face si eu. Am sunat un bijutier care mi-a adus materie primă: o foiță de argint pe care am început să gravez o scenă din coloana lui Traian. Ușor-ușor am început să adun și scule, căci nu aveam decât niște cazmale pentru grădinărit”.
„Dragostea” nu a durat doar trei ani…
Augustin Matei s-a „îndrăgostit” de ideea de a „înfrumuseța” timpul, mai precis aparatele de măsură ale acestuia. Deși de multe ori a vrut să renunțe, dorința de a face o artă din măsurarea timpului, împreună cu spiritul autodidact, l-au făcut nu doar să nu renunțe atunci când ideile nu prindeau viață, ci să caute și în somn soluții pentru a le duce la bun sfârșit. După trei ani în care a învățat lucrând și în care a adunat ustensilele necesare, Matei avea să prezinte, pe internet, primul ceas, inspirat din cultura japoneză.
„De câte ori mă loveam de ideea de a renunța, mă gândeam că dacă sub acest cer este un lucru făcut de mâna umană, trebuie să pot să fiu în stare să îl fac și eu. În plus, un drum de 1.000 de pași, tot de la un prim pas începe”, povestește acum antreprenorul.
La împlinirea unui an de când a făcut publice creațiile sale, Augustin Matei are circa opt clienți pe lună, dar și statistici: „Trei din cinci clienți comandă și al doilea ceas. Doi din cinci comandă și pentru partenerul de viață”.
Unii dintre ei au ajuns să îi colecționeze creațiile: „Am un client care mi-a dat a patra comandă pentru un ceas”. Cu toate că a vrut la un moment dat să îl refuze, considerând că acestuia îi va fi greu să se decidă asupra cărui ceas să îl poarte în anumite momente, Augustin a considerat că fidelitatea clientului, împreună cu entuziasmul pe care îl vede la toți care intră în contact cu produsele sale, reprezintă o confirmare a priceperii și talentului pe care le-a dezvoltat. „Când lucrezi în prestări servicii, fiecare zi este o reclamă pentru tine. Un client mulţumit îţi poate aduce alţi zece clienţi, dar un client nemulţumit îţi alungă 20 de clienţi”, este de părere designerul.
Cât de „personal” poate fi un ceas
Augustin Matei spune că nu se încurcă în detalii tehnice. Artist convins, se rezumă la ceea ce știe să facă mai bine – personalizarea, designul. Restul, cum ar fi mecanismul și bezelul, sunt cumpărate de la furnizori din Elveția, în vreme ce cureaua este realizată în România, de către un fost coleg de-al său de la Facultatea de Design, pe numele său Vasile Uglai. Montajul final este realizat de către un ceasornicar profesionist, cu studii la Omega.
„Discut cu clientul înainte să mă apuc de lucru. Identificăm împreună ce vrea să transmită lumii cu accesoriul de la mână. Este pasionat de echitație, îi plac caii? Este îndrăgostit ca mine, de Roma Antică?
Realizarea unui cadran nu este diferită de ceea ce făceam înainte, cu grădinile. Atunci trasmiteam o idee dincolo de plantele frumos aranjate. Acum, creez un accesoriu care transmite o idee, o pasiune, deschide o conversație. De exemplu, unui client i-am integrat în cadran un firicel de nisip din curtea natală. Pentru mine, aș face un ceas cu un centurion și o fârâmă de cărămidă dintr-un castru roman integrată în compoziție”, spune Matei.
Se poate merge oricât de departe cu personalizarea și cu povestea. Ceasul devine astfel un obiect extrem de personal care te va diferenția de restul lumii
„Dacă iei masa cu un om care are la mână un Rolex, știi exact despre ce om e vorba – după ceasul lui. Unui ceas făcut de mine nu-i poți ghici valoarea. Poți, eventual, intui că e foarte scump. În plus, e o operă de artă în miniatură și ai avantajul de a avea în preajmă și a privi Frumosul de câteva zeci de ori pe zi”, este de părere designerul.
Afacere lansată pe Facebook
De la prietenii care i-au admirat primele lucrări și până la primele comenzi au trecut câteva luni. Artistul își amintește că prima sa comandă a venit anul acesta, cu ocazia Crăciunului. Dar Social Media nu i-a adus doar comenzi, ci și feedback, atât de necesar într-o afacere „incipientă”: „Primesc mereu, cu entuziasm, mesaje de apreciere.”
Vrea să realizeze și o linie comercială, de serie, pe care să o introducă în magazine
Timpul este important. Ceasul este și va fi un accesoriu pentru un bărbat, o inginerie în miniatură și o mașină ascunsă care are viață. Pe dinți de roată, dinte pe dinte. În acest sens, Augustin dorește să facă un ceas cu tematică românească, căci se mândrește cu faptul că este român, dar și unele modele mai sport, cu mai puține detalii artistice.
Timpul liber – sursă de inspirație
În cazul în care te întrebai de unde se inspiră un artist unic în țara sa, răspunsul este: din locurile pe care le vizitează. Augustin Matei are ca hobby-uri cunoașterea și călătoria. Cu toate că civilizația romană ocupă un loc special în inima sa, tot ceea ce ține de ruine, biserici, sate, clădiri care au o poveste și o istorie îl inspiră pentru proiectele sale. Recunoaște însă că deja și-a format un „defect” profesional: de fiecare dată se gândește cum ar putea integra elementele respective într-un ceas.