Atitudinea pozitiva naste invingatori
Factori determinanti
ai atitudinii
In cursurile de formare profesionala, optimismul se regaseste in expresia „atitudine pozitiva” – ca mod de abordare a problemelor.
Sunt persoane care reusesc sa se descurce in aproape orice situatie, care au succese, care, in caz de esec, nu se auto-compatimesc, ci gandesc ca data viitoare vor reusi, care au capacitatea de a descoperi in primul rand aspectul pozitiv al lucrurilor.
Care sunt factorii determinanti pentru aceste persoane? Invidiosii sustin ca au noroc, conditii favorabile, conjuncturi etc., atribuind reusita unor cauze circumstantiale si nu de esenta.
Cercetarile de specialitate au demonstrat ca la egalitate de factori (competenta, conditii similare etc.) persoanele respective sunt caracterizate prin optimism, atitudine care le permite abordarea dificultatilor cu incredere si siguranta de sine, cu dorinta de a merge inainte.
Optimistul este o persoana dinamica, activa, cu aspiratii permanente, convinsa de frumusetea si ineditul vietii, capabila sa transmita si celor din jur senzatia de incredere, soliditate si speranta.
Aceasta atitudine pozitiva este esentiala atat pentru obtinerea succesului de moment, cat si la constructia reusitelor viitoare pentru fiecare dintre noi, ca indivizi si ca membri ai echipei, ai companiei.
Optimismul se poate invata
Misiunea formatorului este de a ajuta cursantul sa invete sa fie optimist pentru ca optimismul ca atitudine poate fi format si dezvoltat.
Este important ca formatorul sa dea incredere in initiativa, fortele proprii ale individului, sa incite pesimistul, pentru ca politica acestuia este sensibil apropiata ca structura de cea a optimistului. In timp ce pentru optimist conteaza sa castige, pesimistul vrea sa nu piarda. La randul nostru, fiecare avem modalitati proprii de a ne induce atitudinea pozitiva, pentru ca inainte de toate a fi optimist inseamna a te autoeduca in acest sens, cu consecventa. Psihologul Richard Bundler a venit in ajutorul celor care doresc sa-si imbunatateasca performantele in domeniul atitudinii pozitive cu un nou sistem de dezvoltare personala: NLP (Programare Neuro Lingvistica). Bundler defineste NLP ca fiind „o atitudine si o metodologie care se bazeaza pe un anumit set de tehnici” care te invata sa-ti stimulezi „capacitatea de a-ti stapani propriile stari asupra propriului creier”. Desigur ca NLP este doar una dintre posibilitatile de a cultiva aceasta atitudine specifica. In acest sens, nu putem omite conceptul american PMA – positive mental attitude – care vine sa confirme importanta atitudinii pozitive in dezvoltarea performantei individuale.
Ce poate fi mai fascinant decat sa ai controlul asupra propriului EU?
Antrenarea unui optimism sanatos si a unei atitudini pozitive echilibrate in scopul atingerii obiectivelor sunt cai care ne duc cu certitudine catre a fi invingatori!