Arta vorbitului în public: Apelează la emoţie, spune poveşti, respectă-ţi audienţa
Vorbirea în public nu include doar cuvinte, ci și comunicare nonverbală, inflexiuni în vorbire și multe alte tehnici care îi ajută pe speakeri atunci când se află în fața unei mulțimi.
Alin Comșa și Andrei Dunuță, traineri la compania Self Trust Academy, au explicat miercuri seară, în cadrul workshopului „Nu am venit să țin un discurs”, de ce oamenii, în general, se tem să țină discursuri și ce pot face să depășească această teamă de a se expune.
„În public speaking, ai parte de experiențe neplăcute. Când vii în fața unui public, pe scenă, este un exercițiu de leadership și un exercițiu de expunere. Când vorbești în fața unor oameni, totul se hiperbolizează”, a explicat Alin Comșa.
Citește și Managerii şi antreprenorii dau şi 2.000 de euro pentru a scăpa de trac şi a capta atenţia publicului
Trainerul a subliniat că, indiferent de cât de multe cărți citim despre public speaking, nimic nu se compară cu a ține un discurs în fața unei mulțimi: „Ieșirea în față e mai bună decât orice ar citi oricine”. Concret, nimeni nu poate să învețe nimic dacă nu-și creează cadrul personal ca să-și poată însuși o lecție. Ca să facă asta, trebuie să iasă din zona de confort.
Una dintre cele mai frecvente probleme ale celor care, de voie, de nevoie, se află, la un moment dat, în fața unor oameni cărora trebuie să le spună ceva util este reprezentată de emoții. „Dacă vreți să nu mai vedeți emoții, cimitirele sunt pline de astfel de oameni. Important este nu că avem emoții, ci cum ni le canalizăm”, crede Andrei Dunuță.
Alina Comșa și Andrei Dunuță au dat, în cadrul workshopului, câteva sugestii cu ajutorul cărora oricine poate deveni un speaker mai bun:
1. Vorbește despre public
Atunci când te afli în fața oamenilor, vorbește despre ei. Nu au venit să te vadă pentru ca să te audă vorbind doar despre tine. Și, cel mai interesant aspect: publicul vrea să vadă cât de mult îți pasă.
2. Păstrează contactul vizual
Un alt mod prin care arăți că îți pasă este să stabilești contactul vizual cu oamenii din sală.
3. Ține cont de spațialitate
Dacă, de exemplu, treci în revistă toate evenimente care s-au întâmplat în cursul unei zilei, ai grijă să subliniezi, vizual, când e dimineață, când e prânz și când e seară. Poți face asta mutându-te de la stânga la dreapta (din poziția celor care privesc).
4. Trage concluziile adecvate
Atunci când vrei să tragi o concluzie, fă un pas, doi în față.
5. Foloseşte sinonime
Un mesaj care conține un număr limitat de cuvinte este unul greoi. În public speaking, sinonimele sunt esențiale.
6. Fă pauze
Pauza este foarte importantă în public speaking. Pe sistemul „Less is more”, o pauză îi poate atrage și pe acei oameni din public care nu erau atenți până atunci.
7. Foloseşte-te de inflexiunile vocii
Când ne aflăm în fața oamenilor și vrem să accentuăm anumite idei, ne folosim de voce, pe care o ridicăm și o coborâm în funcție de ceea ce vrem să exprimăm.
8. Controlează-ţi gesturile
Gestul, așa cum știm cu toții, a apărut înaintea cuvântului, care nu poate exista fără expresia lui nonverbală. Mâinile știu să vorbească, dacă le lăsăm să facă asta.
Cei doi traineri au adăugat că aceia care vor să țină discursuri memorabile trebuie să înțeleagă faptul că tot ceea ce fac pe scenă este cu și despre public, care așteaptă să primească ceva.
Citește și 9 trucuri pentru a crea o primă impresie pozitivă în Public Speaking
„Când ești interesat să acaparezi publicul, trebuie să-l implici. Sunt tehnici speciale pentru acest lucru. Întotdeauna oamenii vin în sală să le spui ceva cu adevărat important, ceva care să-i convingă să rămână până la finalul discursului”, a mai spus Alin Comșa.
La rândul lui, Andrei Dunuță a explicat că fiecare dintre noi are ceva extraordinar de oferit unui public, că eleganța și bunul-simț sunt foarte apreciate în public speaking și că, dacă vrem să reușim să facem ceva, trebuie să ne dezvoltăm o mentalitate de învingători. Dacă ne spunem că vrem să fim cei mai buni într-un anumit domeniu, acest deziderat va deveni realitate. Evident, dacă ne dorim cu adevărat.