Arta fotografica nu se invata. Tehnica DA!
La cine te uiti prin obiectiv
Cursul de tehnica fotografica de la Sala Dalles se adreseaza tuturor celor care doresc sa se initieze in manuitul unui aparat de fotografiat. Dumitru Mociornita spune ca nu o sa devii artist dupa finalizarea sa, dar nici nu te vei face de ras cand vei fi pus in situatia de a privi lumea printr-un obiectiv. "Este intitulat <
Planuri detaliu
Dumitru Mociornita si-a structurat cursul de tehnica fotografica in 27 de teme, abordate pe parcursul a cate doua sedinte pe saptamana. Fiecare sedinta dureaza doua ore. "Primele zece sunt niste module de initiere in domeniul fotografiei. Urmatoarele zece teme se adreseaza celor care doresc sa se specializeze, iar ultimele opt sunt cursuri de apreciere, de rafinament, de compozitie, de studii psihologice, strict necesare pentru niste teme de sinteza", povesteste profesorul de la Dalles. Pe viitor, se doreste defalcarea tematicii pe module, in asa fel incat sa participi doar la temele care te intereseaza.
Cursul se bazeaza pe o carte scrisa chiar de Dumitru Mociornita, dar exista si foarte multa bibliografie suplimentara, pe care toti cei interesati o pot consulta. Bineinteles, internetul este o alta sursa de informatii. Iar pentru ca studentii sa poata intelege mai bine fiecare tema, Mociornita are si un CD cu fotografii menite sa ilustreze fiecare dintre subiectele la care se face vorbire.
Modul de desfasurare a sedintelor este simplu: prima ora, teorie, iar a doua, practica pe tema respectiva. "De exemplu, avem tema <
Sunt predate, in paralel, atat notiunile referitoare la aparatele foto digitale, cat si cele care vizeaza aparatele clasice, cu pelicula. Bineinteles, majoritatea cursantilor se orienteaza spre fotografia digitala, aceasta fiind mai usor de inteles si mult mai ieftina decat cea clasica. Cei care nu au un aparat propriu nu trebuie sa-si faca probleme: Dumitru Mociornita are cateva camere foto pe care studentii pot face practica. Celelalte dotari necesare unui fotograf – reactanti, instrumente de developare etc. – cad tot in sarcina organizatorilor cursului.
Un alt mod de invatare il reprezinta iesirile in grup. "Mergem la munte, la mare, in Delta etc., in Anzi, in Kenya", povesteste Dumitru Mociornita. Mai mult, la cursuri sunt invitati fotografi profesionisti sau proprietari ai unor studiouri foto, care le impartasesc studentilor din experienta lor.
Developarea
Evaluarea, marturiseste Mociornita, nu este foarte severa. Pe durata cursului, evaluarea consta in dezbaterea realizarilor fiecarui participant. Acest lucru se face atat in sala de clasa, cat si pe un forum creat special in acest sens. Si asta pentru ca unul dintre scopurile cursului este dezvoltarea simtului critic al studentilor. La absolvire, primesc o diploma, pe baza unui portofoliu de lucrari realizate de-a lungul celor noua luni. Problema cu aceasta diploma este ca, deocamdata, nu este recunoscuta peste hotare, deoarece nu contine criteriile de competenta, adica ce demonstreaza un practicant al respectivei meserii ca poate sa faca, in urma unui examen. In Romania nu exista standard ocupational pentru meseria de fotograf. De aceea, Dumitru Mociornita a conceput acest standard, care acum este in curs de omologare. "Dupa ce se va omologa, voi putea da o diploma avand ca anexe niste criterii de competente", spera Mociornita. "In clipa in care ai un standard cu criterii de competenta, va trebui apreciata fiecare competenta. Mai mult, s-ar putea ca evaluarea sa nu mai fie facuta de mine, ci de o comisie externa. Deci, se va da examen", adauga el.
Fotografii clare, fotografii sterse
Jumatate dintre cei care frecventeaza cursul de tehnica fotografica de la U.P. Dalles sunt acceptabili, crede cel care le indruma pasii prin acest domeniu. Dintre acestia, cam un sfert sunt buni, iar 10% sunt reale talente. Mari artisti ies unul sau doi intr-o promotie. "E si normal", spune Dumitru Mociornita. "Oricine poate fi fotograf, pentru ca fotografia a ajuns acum o simpla unealta, asa cum este, de pilda, un creion. Insa nu oricine poate fi artist".